Der viskes på byggepladserne
Whistleblower-ordninger findes også i byggeriet. Endda i et omfang, der overrasker.
En ny opgørelse, som organisationen Lederne har foretaget blandt 1.242 ledere i bygge- og anlægsbranchen, viser, at 10 procent af de adspurgte har sagt ja til, at deres arbejdsplads har en whistleblower-ordning, hvor medarbejdere kan indberette kritisable eller direkte ulovlige forhold samt uetisk adfærd.
Det skriver Licitationen - Byggeriets Dagblad.
Og udbredelsen overrasker umiddelbart Peter Stenholm, direktør i Dansk Byggeri, der samtidigt forholder sig behersket positiv til udviklingen.
- At vi er på 10 procent, er jeg overrasket over. Jeg synes umiddelbart, at det lyder af mange. Dertil er det selvfølgelig vigtigt at understrege, at whistleblower-konstruktionen kan udgøre en ganske udemærket måde for alvorlige overtrædelser at blive opdaget på og taget hånd om. Men vigtigt er det, at man som virksomhed har tænkt over og gjort sig klar, at der er en række formelle regler, man skal leve op til, når man indfører whistleblower-ordningen, siger Peter Stenholm.
Også Gunde Odgaard, sekretariatsleder i BAT-kartellet er overrasket over de 10 procent, men han forventer samtidigt en stigning i antallet af bygge- og anlægsvirksomheder, som indfører ordningerne.
- Virksomhederne har jo ikke lyst til at havne i fedtefadet, siger han.
Samtidigt understreges det, at en whistleblower-ordning for nogle virksomheder måske nærmere udgør et PR-stunt frem for et reelt operationelt redskab - men det tager ikke mulighederne væk fra ordningen, mener Gunde Odgaard, som ser den såkaldte sladretjeneste som en mulighed for, at branchen kan blive endnu mere regelret.
Kilde: Licitationen - Byggeriets Dagblad