Erhverv

Disse uddannelser uddanner flest til arbejdsløshed

På flere af landets uddannelser er over halvdelen af de studerende ledige et halvt år efter, at de er færdiguddannede.

Artiklens øverste billede
10.000 af dem, der starter på en videregående uddannelse i år, kommer til at stå uden job, vurderer regeringen kvalitetsudvalg.

I denne uge er 30.000 studerende startet på en videregående uddannelse på af landets universiteter, erhvervsakademier og professionshøjskoler. De fleste tager uddannelsen, fordi de har en drøm om et godt job, når de er færdige. Men en stor del af de studerende får ikke et job, men derimod en plads i ledighedskøen, når de står med eksamensbeviset i hånden.

Hele 10.000 af de studerende, der starter på en uddannelse i år, risikerer ifølge regeringens kvalitetsudvalg at ende i en blindgyde med en uddannelse, som ikke kan bruges til noget.

EPN har lavet en liste over de ti uddannelser, hvor de nyuddannede har den højeste ledighed et halv år efter, at de blev færdiguddannede.

  • Litteraturvidenskab er den uddannelse, hvor flest nyuddannede går ledige. Hele 54 pct. har ikke fået et job et halv år efter, at de er færdige med deres uddannelse.
  • På overbygningsuddannelsen på Design ser jobmulighederne for de nyuddannede heller for gode ud. Her er 52 pct. ledige efter seks måneder.
  • Af dem, der har læst den fem-årige kandidatuddannelse i informationsvidenskab og kulturformidling på Københavns Universitet, var 51 pct. ledige seks måneder senere. Til sammenligning er 26 pct. af alle, der tager en kandidatuddannelse, ledig efter seks måneder.
  • På uddannelsen kommunikation er det også 51 pct. af de nyuddannede, der er ledige efter et halvt år.
  • På Aalborg og Roskilde universitet kan man læse Samfundsvidenskab kombination, her er 51 pct. af de nyuddannede ledige et halvt år efter, at de har fået deres eksamensbevis.
  • Lige præcis halvdelen af dem, har læst teologi er stadig ledige seks måneder efter, at de har afsluttet deres uddannelse.
  • Sociologi er det også halvdelen af de studerende, der kæmper for at få et job et halvt år efter, de har afsluttet deres uddannelse.
  • Af de etnografi-antropologi-studerende er det 49 pct., der ikke har fået et job seks måneder efter, at de blev uddannede.
  • Filosofi er med en ledighed på 48 pct. for nyuddannede et af de fag under humaniora, hvor det svært at finde et job. Generelt er det på de humanistiske kandidatuddannelser, at flest nyuddannede er ledige.
  • Arkitekt-uddannelse er med en ledighedsprocent på 46 den eneste tekniske kandidat-uddannelse, som sniger sig ind i top ti over de uddannelser, hvor flest går ledige.

Tallene stammer fra Uddannelses- og Forskningsministeriets database over ledighed. Der er kun medtaget uddannelser med min. 50 færdiguddannede i det pågældende år.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.