Erhverv

Te dig som en kvinde, mand!

Feminine værdier: Hvis mænd turde være mere dovne, usikre og sårbare, ville de klare sig bedre både som chefer og medarbejdere, mener psykolog Mette Holm, der opfordrer virksomheder til at hylde de feminine værdier.

Artiklens øverste billede
Når mænd tør være feminine, stiger deres selvtillid voldsomt, mener psykolog Mette Holm. Foto: Sebastian Buur Gunvald

Hvis dine mandlige ansatte fortæller, at de ikke kan nå alle deres opgaver, at de er i tvivl om, hvordan en udfordring skal løses, eller at de melder afbud til et afdelingsmøde for at slå katten af tønden i ungernes børnehave, skal du ikke fyre dem, men tværtimod råbe hurra. Højt hurra.

For så har de nemlig fat i en side af sig selv, som gør både dem og din virksomhed skarpere end de andre.

Det lyder måske temmelig selvudviklings-hullabulla-agtigt. Og i hvert fald langt fra at nå de sædvanlige KPI’er, salgstal eller bundlinjemål. Men det er lige præcis pointen, forklarer psykolog Mette Holm, indehaver af Mind Institute i Højbjerg, hvor hun hjælper mennesker med at øge deres livskvalitet og mentale styrke gennem samtale, undervisning og workshops.

Balance giver succes

»I erhvervslivet hyldes de maskuline værdier: at gå efter målene, være super effektiv og hele tiden optimere. Men hvis man udelukkende har fokus på det, er man muligvis dygtig, men ikke hel. Og så ender man med ikke at være dygtig længere,« mener hun.

For så mangler balancen. Den personlige balance som gør, at man har mulighed for at rykke både sig selv og andre meget længere end ellers. Er man i balance, bliver man nemlig mere kreativ og kraftfuld, fordi man får adgang til nogle andre steder i sin hjerne ved at bruge hele sin personlighed. Og står man solidt på begge sine ben, er man også langt sværere at vælte.

»Folk, man ikke kan vælte, har karisma. Og karisma er det, der tiltrækker og fascinerer andre. Og fascinationen er der brug for, når man skal skille sig ud som virksomhed eller få folk til at følge sig som leder,« siger Mette Holm, der sammenligner vores bevidsthed med en radio, som kan spille på to kanaler: frygt og tillid. Når vi er bange, overpræsterer vi, men når vi er i tillid, tør vi være det, vi også er: trætte, sårbare og i tvivl.

Medarbejdernes frygt bliver mindre, hvis man som leder tør være i den feminine energi, hvor man viser sin tvivl og sine bløde sider, siger Mette Holm.
»At blive mødt af en chef, der er i balance, eller som medarbejder selv at være i balance, holder mennesker nysgerrige og vågne. Det gør, at en sygedag bliver til en arbejdsdag,« siger Mette Holm.

»Og lige der bliver man megastærk. Og utroligt sexet i øvrigt,« siger Mette Holm, der i sin praksis har set masser af eksempler på konsekvensen af kun at præstere i maskulin forstand.

»Den direktør, der er mest presset, er ham, der præsterer mest, mens den direktør, der har overskud, er ham, der er afbalanceret og også tør være feminin. For balancen giver ro og tiltro til, at man kan tage fat, og at det er ok ikke at have styr på alt. Ens ydeevne stiger, man udvider sit handlefelt, og man får mulighed for at sprudle, tænke vildere – og dermed også for at få helt nye idéer,« forklarer hun.

Karisma giver succes

Desuden bliver medarbejdernes frygt mindre, hvis man som leder tør være i den feminine energi, hvor man viser sin tvivl og sine bløde sider.

For så tør de i højere grad komme til en og sige, hvad de mener, og hvad der rører sig i dem, hvilket betyder, at de kan præstere bedre, så virksomheden klarer sig bedre.

»I stedet for at trække på en slider-energi trækker balance, tillid og karisma på en fascinationsenergi, som får medarbejderne til at føle sig succesfulde. Og når det sker, er det ikke nødvendigt at piske motivationen frem, for hvis medarbejderne føler sig som en del af en succes, bliver de stolte af sig selv. Og så er det ikke nødvendigt at vifte med et kødstykke – så løber de selv,« forklarer hun.

Pauser giver succes

Og helt det samme gælder ifølge Mette Holm for medarbejderne, der derfor også skal have plads til at præstere på andre måder end de gængse: ved at være vilde, bløde, søgende og eftergivende.

For så sker det forunderlige, at virksomhederne får personligheder i stedet for blind målrettethed – de får simpelthen folks hjerner.

»Det målrettede og fokuserede er godt og nødvendigt, når man skal drive virksomhed, men det er samtidig meget skolet og meget pænt. Her ved vi, hvad vi får. Men lukker vi også tvivl, sårbarhed og dovenskab ind, har vi mulighed for at få noget helt andet og dermed for at adskille os fra de andre. For hvis vi kun skal videre, videre, videre, brænder vi ud og misser det allervigtigste: at det er pauserne, der gør os gode,« siger Mette Holm og understreger, at hvis ikke vi får pauser, risikerer vi at være mentalt tjekket ud i alt for lang tid ad gangen.

Mette Holm er aut. psykolog og indehaver af MIND-Institute & Mette Holm Psykologerne i Højbjerg. Desuden er hun lærerinde, terapeut, coach, forfatter og foredragsholder.

»Når man er mentalt tjekket ud, giver man ikke noget ekstra til virksomheden, for man stopper simpelthen med at være nysgerrig. Men virksomheden er bedst tjent med mennesker, der har lyst, er vågne, og som siger: nu skal vi sgu derudaf. Som spørger hvorfor i stedet for bare at sige nå,« siger hun og tilføjer:

»At blive mødt af en chef, der er i balance, eller som medarbejder selv at være i balance, holder mennesker nysgerrige og vågne. Det gør, at en sygedag bliver til en arbejdsdag.«

Så derfor: Mænd skal turde være mere kvinder, mener Mette Holm.

Men det kræver mod.

Til at vælge det ikke-åbenlyse.

Til at komme ud i afkrogene og til at gøre noget andet end det, der normalt belønnes. Men så ligger mulighederne også åbne.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.