Erhverv

Fagforbund: Sexchikane er alles ansvar

Knap 40 pct. af danske kvinder har været udsat for sexchikane det seneste år.

Artiklens øverste billede

Hvor går grænsen mellem et kollegialt klap og sexchikane? Og hvornår er det bare en fræk joke, og hvornår krænker dine ord en kollega? Det kan være en hårfin balance, som det virker til, at mange arbejdspladser har svært ved at finde.

37 pct. af de danske kvinder har inden for det seneste år været udsat for sexchikane, og dermed er vi det EU-land, hvor flest bliver seksuelt krænket på jobbet. Gennemsnittet for hele EU er 21 pct., det viser en undersøgelse fra Den Europæiske Unions Agentur for Grundlæggende Rettigheder.

”Vi har en kultur i Danmark, hvor vi synes, vi kan håndtere mange ting åbent, og hvor vi taler meget åbent om mange ting – også sex. Vi ser os selv som et meget humoristisk folkefærd, som har en fri omgangstone med hinanden. Den selvopfattelse betyder, at man ikke vil være den sippede eller kedelige, og det kan gøre det svært at sige fra,” siger Charlotte Bredal, der er arbejdsmiljøkonsulent hos fagforeningen FOA.

FOA, der repræsenterer mange offentligt ansatte, har netop ført en sag, hvor en kvindelig p-vagt fik en rekordhøj erstatning på tre mio. kr. for menene af den sexchikane, hun var udsat for. Efter et længere forløb med lumre sms’er, bemærkninger og berøringer gik kvinden ned med stress, og i dag er hun førtidspensionist. Hendes tab af erhvervsevne er fastsat til 75 pct.

Den høje erstatning skyldes bl.a. at arbejdsgiveren kendte til sexchikanen uden at gribe ind.

”Der er ingen tvivl om, at det er arbejdsgiverens ansvar at forebygge sexchikane. Men hvis arbejdsgiveren skal have mulighed for at løfte det ansvar, skal han som minimum være bekendt med, at det foregår. Der har vi alle sammen et kollektivt ansvar, både den der bliver udsat og de kollegaer, der overværer det,” siger Charlotte Bredal til Finans.

Hos FOA har 17 pct. af medlemmerne været udsat for sexchikane inden for det seneste år. Det er især medarbejdere inden for social- og sundhedspersonale, der er udsat for sexchikane, hvor 25 pct. har oplevet det inden for de seneste 12 måneder. Også hos fagforeningen 3F er mange medlemmer udsat for sexchikane.

”Arbejdsgiveren har det primære ansvar, men selvfølgelig har man et ansvar som kollega for kulturen og omgangstonen på arbejdspladsen. Det er tankevækkende, at man mange steder ikke ved, om man har en personalepolitik omkring, hvad man gør, hvis man selv en kollega bliver udsat for seksuel chikane. Det er sted, man skal sætte ind,” siger Jane Korczak, der er næstformand for 3F, til Finans.

Hun mener, at alle arbejdspladser skal sætte fokus på sexchikane, og hvilke regler man har for det, så det også er helt klart, hvilke konsekvenser det får, hvis man udøver sexchikane.

”Jeg synes ikke, det er i orden, at kvinder skal sætte deres helbred på spil bare for at passe deres arbejde,” siger Jane Korczak.

 Det kan være svært at gøre noget ved problemet, når man først bliver udsat for chikanen.

”Problemet i denne type sager er, at der er så meget tabu omkring det. Man kan have en tendens til at tænke: måske var også mig selv, der lagde lidt op til det, det er også mig, der er lidt sart,” siger hun.

Sagen med p-vagten hører nemlig til de yderst sjældne. For selvom vi i Danmark indtager en førsteplads for antallet af kvinder, der udsættes for sexchikane, så bliver der ført meget få sager om sexchikane.

Jane Korczak mener, at løsninger er at hæve erstatningsbeløbet på 25.000 kr., som man generelt får i sager om sexchikane.

”Beløbet har ligget fast de seneste mange år. Jeg synes, det sender et signal om, at det er i småtingsafdelingen, men det har altså konsekvenser for en lang række kvinders liv,” siger hun.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.