Sådan undgår du stress
Her er syv ting, du selv kan gøre for at forbygge stress på din arbejdsplads
Omkring en femtedel af alt sygefravær i Danmark skyldes forhold i det psykiske arbejdsmiljø, det viser tal fra det nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø. Stress er i denne sammenhæng en væsentlig årsag.
Ifølge Thomas Milsted, der er generalsekretær i den private organisation Stresstænketanken, er der en række ting, du selv kan gøre for at undgå stress. Ansvaret for stress er nemlig delt mellem arbejdsgiveren og medarbejderne.
”Arbejdsgiverne skal skabe rammerne for et arbejdsliv uden stress, og så skal medarbejderne udnytte de rammer. Selvom rammerne er der, er det ikke alle medarbejdere, der er bevidste om at udnytte dem,” siger Thomas Milsted til Finans.
Han understreger, at arbejdsgiveren skal skabe et fundament for en stressfri arbejdsplads. For hvis der ikke er tid til at lave arbejdsopgaverne, kan man ifølge ham ikke skabe trivsel. Men når det er på plads, er der en hel del, du som medarbejder selv kan gøre.
Thomas Milsted har her syv ting, du skal være opmærksom på for at undgå stress på din arbejdsplads.
- Gode kollegaer. Det er vigtigt, at du husker at bruge dine kollegaer. Bed om hjælp til de opgaver, du ved, at de er bedre til at løse, eller bed kollegaerne tage over, når du har travlt. Gode kollegaer kan du også få til at give feedback på dit arbejde. Derudover er det godt at tale med kollegaerne om de negative ting på arbejdspladsen. Er der en forestående fyringsrunde, kan det virke afstressende at dele dine bekymringer med kollegaerne.
- Kontrol. Det værste man kan udsættes sig selv for er følelsen af ikke at have kontrol over tingene, fordi det gør, at vi føler os magtesløse, usikre og bekymrede. For at få mere kontrol over din hverdag, er første skridt at gøre tingene i dit eget tempo. Man skal vide med sig selv, hvor lang tid man skal bruge på tingene, og det nytter ikke noget hele tiden at sammenligne med kollegaernes tempo. Problemet er her, at vi ofte ikke lever i en rutineret hverdag, og det betyder, at vi ikke kender vores egne begrænsninger.
- Mening med arbejdet. Vi kan ikke alle have et job, hvor vi redder verden hver dag, men det er vigtigt at finde meningen i jobbet, så man kan se, at se ens arbejde bliver brugt til noget. Som medarbejder kan man selv finde mening i sit arbejdet ved at se på den helhed, man bidrager til. Det kan f.eks. godt ske, at man kun sætter en dør i bilen, men hvis man ikke gjorde det, ville det der ikke komme nogle biler.
- Udvikling af kompetencer. For at være attraktiv på arbejdsmarkedet og dermed føle sig mere tryg, som næste punkt handler om, skal man udvikle de kompetencer, som virksomhederne efterspørger i takt med, at verden forandrer sig. Det handler om at være åben for at få lære noget nyt, som gør en brugbar.
- Tryghed: Noget af det, der stresser mange er utryghed. For de fleste handler tryghed langt hen af vejen om økonomi. Hvis vi ikke er sikre rent økonomisk, så bliver det en kæmpe stressfaktor. Som medarbejder kan det være svært at ændre på utrygheden, men ved at have en mere optimistisk og realistisk tilgange til det, kan man selv fjerne det som en stressfaktor. Tryghed handler også at være tryg ved sine arbejdsopgaver og at turde eksperimentere ved at gå ud over sin komfortzone. Nogle gange skal vi springe ud i stressende opgaver for at lære, at det kunne vi faktisk godt klare og dermed få større tryghed.
- Selvtilfredshed. Hvor tilfredse vi er med det arbejde, vi leverer, er det vigtigste punkt på Thomas Milsteds liste. Det er nemlig kvalitet, som gør folk tilfredse med deres arbejde. Det er her mange ofte må gå på kompromis, fordi der ikke er tid til at gøre arbejdet perfekt, og så bliver de stressede. Selvtilfredsheden med arbejdet er et punkt, som mange ikke tænker over, men det kan hjælpe på stressniveauet, hvis man bare nogle gange laver et stykke arbejde, hvor man er virkelig glad for resultatet.