Dine madvaner bestemmer, hvor produktiv du er
Få tre råd til, hvordan din frokost kan gøre din arbejdsdag mere effektiv.
Du bliver, hvad du spiser, lyder et ordsprog. Og ikke nok med at det, vi putter i munden, bestemmer, hvor sjovt det er at stige på vægten, så har vores madvaner også stor betydning for, hvor produktive vi er i løbet af arbejdsdagen.
”Mad har direkte indflydelse på, hvad vi præsterer kognitivt. Det er derfor, at en dårlig beslutning til frokost kan ødelægge en hel eftermiddag,” skriver Ron Friedman på Harvard Business Review.
Han er Ph.d. og rådgiver til dagligt ledere i, hvordan de skaber en organisation, der trives. Derudover er han bl.a. forfatter til borgen ”The Best Place to Work.”
Frugt gør dig glad
Når maden har så stor indflydelse på vores produktivitet, skyldes det kort fortalt mængden af kulhydratet glukose i maden. Når vi har et lavt niveau af glukose i kroppen, har vi svært ved at fokusere på vores arbejde, og det er derfor, at det svært at levere et godt stykke arbejde på tom mave.
Når vi spiser brød, pasta eller drikker sodavand til frokost, nedbryder vores krop hurtigt maden og giver os energi med det samme. Men derefter bliver vi trætte, fordi glukoseniveauet nu igen er lavt. Vælger man et mere fedt måltid til frokost som f.eks. en burger, giver det mere vedvarende energi. Men her skal vores fordøjelsessystem arbejde hårdere, og det betyder, at der går ilt fra hjernen. Det resulterer i, at vi føler os trætte, forklarer Ron Friedman.
De flest af os ved sikkert godt, at vi bør spise frugt og grønt. Men ny forskning viser, at det grønne ikke kun er godt vores kroppe men også for vores sind. I et britisk forsøg skulle forsøgspersoner i 13 dage skrive alt ned, som de spiste. Samtidig skulle de svare på spørgsmål om, hvordan deres humør var i disse dage. Og resultatet var klart. Jo mere frugt og grønt, som forsøgspersonerne spise, jo gladere var de.
De britiske forskere forklarer selv sammenhængen mellem humør og maden med de næringsstoffer, der findes i frugt og grønt. De øger nemlig vores produktion af dopamin, som er et stof, der bl.a. motiverer, og gør os nysgerrige og engagerede.
Det kan altså godt ske, at det oftere er hurtigere at vælge en usund frokost, men ifølge Ron Friedman vinder man hurtigt den tid, man bruger på at lave et sund måltid, når man arbejder mere effektivt i løbet af dagen.