Bagmandspolitiet anker frifindelse af bank
Politiet anmoder Landsretten om at tage stilling i sag om kursmanipulation.
Ringkjøbing Landbobank blev frifundet, da Retten i Herning tidligere på måneden skulle tage stilling i en sag om kursmanipulation for sammenlagt 13 mio. kr.
Men nu har Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK) - populært kaldet bagmandspolitiet - anket sagen til Landsretten.
»Vi anker, fordi vi er uenige i resultatet og den begrundelse, som byrettens flertal er kommet med,« siger Henrik Helmer Steen, vicestatsadvokat SØIK
Sagen drejer sig om transaktioner, der blev foretaget på den sidste bankdag i 2011. Ifølge bagmandspolitiet fik transaktionerne kursen på en virksomhedsobligation til at stige kunstigt.
Det kom ikke mindst en kunde i banken til gode, fordi hans værdier angiveligt blev tyvedoblet ved manøvren.
Det fik i sommer bagmandspolitiet til at rejse tiltale mod ikke bare Ringkjøbing Landbobank, men også en ansat i banken samt den pågældende kunde og hans virksomhed.
Parterne er dog alle blevet frifundet i sagen, som bagmandspolitiet tidligere har kaldt "principiel".
»Det er vel ikke så overraskende, at bagmandspolitiet anker, når det kalder sagen principiel. Vores vurdering er, at ingen i banken har medvirket til kursmanipulation i den sag – og det blev vi også frifundet for med stemmerne 3-0 i byretten. Nu må vi så vente en rum tid, før vi får sagen afklaret,« siger John Fisker, adm. dir. Ringkjøbing Landbobank.
De tre dommere i Herning delte sig under byrettens afgørelse i to lejre.
To af de tre dommere mente, at den virksomhedsobligation, der er omdrejningspunktet i sagen, reelt var illikvid, og at der derfor ikke var noget egentligt marked for den, og derfor heller ikke var noget marked, der kunne danne baggrund for kursmanipulation.
Desuden bemærkede flertallet i byretten, at købstilbuddet lå inden for spreadet på 73,1 og 0,04, og endelig mente man ikke at kunne afvise den tiltalte bankkundes begrundelser for værdiansættelsen af obligationen.
Et enkelt medlem af retten lagde vægt på, at motivet ifølge en samtale mellem medarbejderen og kunden var at "hamre prisen op." Medlemmet fandt derfor, at den tiltalte bankkunde var skyldig i kursmanipulation.
Til gengæld frifandt vedkommende Ringkjøbing Landbobank samt den bankansatte, men dog med den tilføjelse, at der burde være sket en indberetning til Finanstilsynet.
Det er uklart, hvornår sagen kan blive behandlet i Landsretten.