Erhverv

Kamp om at hjælpe virksomheder ud af kreditklemmen

Med stadig flere tilbud om alternative måder at skaffe kapital på via internettet øjner Dansk Erhverv nye muligheder for både iværksættere og små- og mellemstore virksomheder, der får nej i banken.

Artiklens øverste billede
Måske kommer pengene til at flyde lidt lettere til iværksættere og små- og mellemstore virksomheder. I hvert fald glæder Dansk Erhverv sig over udsigten til forstærket konkurrence om at tilbyde såkaldt crowdfunding som alternativ til bankerne.

I bankerne har de sagt nej, nej og atter nej. Men måske er der alligevel håb for iværksætteren med den gode ide eller den mindre virksomhed, der har brug for at investere i nyt produktionsudstyr for at gå nye veje.

I kølvandet på at det store amerikanske såkaldte crowdfunding firma, Kickstarter, tirsdag åbnede for danske virksomheder og iværksættere, melder den forholdsvis nyetablerede danske långivningsvirksomhed, Lendino, at virksomheden forventer at formidle 35 lån inden årets udgang, og at man forventer at formidle 240 lån til imellem 50.000 kroner og 2 mio. kroner allerede næste år.

»Vi forventer at løfte udlån for 100 mio. kroner i 2015, og at det samlede crowdlending-marked vil vokse eksponentielt i de efterfølgende år - præcis som vi ser det i England. Crowdlending vil uden tvivl forbedre finansieringssituationen for mange sunde virksomheder og bidrage til at løsne kreditklemmen ved at sætte skub i udlånene,« siger direktør og medstifter af Lendino, Asger Trier Bing.

Både Kickstarter og Lendino er en del af det nye marked for såkaldt crowdfunding. Ideen er, at virksomheder via internettet tilbyder at rejse kapital til iværksættere eller andre virksomheder ved enten lån, køb af ejerandele, forhåndskøb af nye produkter eller direkte donationer.

Tanken er, at mange bække små gør en stor å, og at en virksomhed melder f.eks. et lån på 100.000 kroner ud, og at crowdfunding virksomheden så annoncerer efter långivere, der vil være med til at rejse kapital. Når tilstrækkeligt mange har meldt sig på banen, får virksomheden sit lån.

Ud over Lendino og Kickstarter findes der flere andre udbydere af crowdfunding på det danske marked.

Markedsdirektør i Dansk Erhverv, Søren Friis Larsen, glæder sig over udviklingen og udsigten til, at der måske ligefrem bliver rift om af skaffe penge til i hvert fald nogle former for projekter.

»Der er grøde i hele området. Der er kommet nogle nye måder at formidle kapital på, som er spændende og forhåbentlig kan give flere alternativer til virksomhederne,« siger Søren Friis Larsen.

Han forklarer udviklingen med en kombination af nye teknologiske muligheder på nettet og en stor efterspørgsel efter kapital oven på de seneste år med finanskrise, nye kapitalkrav til bankerne og en kreditklemme som især presser små og mellemstore virksomheder.

»Der har været et miljø, hvor der har været behov for at tænke ud af boksen med hensyn til at skaffe kapital,« siger Søren Friis Larsen.

Også formand for Dansk Crowdfunding Forening, Frederik Ploug Søgaard, forklarer udviklingen med et behov i markedet oven på finanskrisen.

»Virksomhederne har ledt efter alternativer til bankerne, og der er nogle mennesker, som gerne vil gøre en forskel, men som ikke har haft adgang til de projekter, der nu bliver synlige via internettet, fordi mange projekter cirkulerer rundt under overfladen,« siger Frederik Ploug Søgaard.

At der kommer nye muligheder for finansiering er dog hverken ensbetydende med et slaraffenland af lånemuligheder eller de etablerede bankers snarlige død, understreger Søren Friis Larsen.

»Jeg vil ikke sige, at det er blevet lettere at låne penge. For det er nogle andre krav, der bliver stillet til virksomhederne. Der er ikke tale om, at flere er blevet mere skødesløse med at låne penge ud. Men de her sites kan noget andet end bankerne,« siger Søren Friis Larsen.

»Og der er masser af rugbrødsfinansiering derude, som handler om at holde en virksomhed kørende, og bankerne lever trods alt også af at låne penge ud til fornuftige projekter, og hvis man kan få et lån i banken, vil det som regel nok også være til en bedre rente.«

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.