Hvad blev der af en fjerdedel af tøjsalget?
Nye tal fra Danmarks Statistik udstiller tøjbutikkernes store kvaler.
Kasseapparaterne klinger langt fra lystigt i tøjbutikker landet over, og stadig flere af dem må lukke.
På landsplan er der i dag 2.832 færre butikker end i 2008, og nye tal fra Danmarks Statistik afslører, at forhandlerne af tøj og sko har mere end svært ved at hive penge ud af forbrugerne.
I september faldt salget af tøj og sko med 7,1 pct., hvilket er det største fald i 14 år. Dermed er over en fjerdedel af salget i de fysiske tøjbutikker forsvundet siden 2008.
»Det er næsten for dårligt til at være sandt,« skriver cheføkonom i Nordea, Helge J. Pedersen, i en kommentar til tallene.
Det er især den boomende nethandel, der har bragt tøjbutikkerne under pres. Nye tal viser, at danske forbrugere i år vil købe ind for i alt 54,4 mia. kr. i danske og udenlandske netbutikker, hvilket er en stigning på 15 pct. sammenlignet med 2013.
Mere end hver tredje tøjbutik kører med underskud, viser en undersøgelse, som revisionsfirmaet Vistisen+Lunde tidligere på året gennemførte for Jyllands-Posten.
Ifølge Jens Birkeholm, direktør i Dansk Detail, der repræsenterer 2.100 virksomheder inden for mode,- livsstils- og boligbranchen, er det imidlertid ikke kun nettets skyld, at tøj- og skosalget er faldet dramatisk.
»Finanskrisen slog bunden ud af salget fra september 2008, forbruget gik i stå, friværdierne forsvandt som finansieringskilde for privatforbruget, og bankerne strammede kreditvilkårene for forbrugerne,« siger Jens Birkeholm.
Han peger på, at der efter finanskrisen opstod en »anti-forbrugstendens« som modreaktion på forbrugsfesten fra 2003-2008. I denne periode var forbruget unaturligt højt, mener Jens Birkeholm.
»For at få et mere realistisk billede af en sund forbrugsmæssig udvikling burde man derfor fjerne perioden 2003-2008 og sammenligne tøjsalget i 2013/2014 med 2003« siger detaildirektøren.
Det nedslående salg i september skal ikke nødvendigvis ses som en generel tendens, påpeger forbrugerøkonom Johan Juul-Jensen, Nykredit. Den lune sensommer har muligvis udskudt køb af vinterjakker og efterårstøj.
»Særligt tøjsalg er konjunkturfølsomt, fordi det er en udgiftspost, der er nemmere at reducere end f.eks. fødevarer,« siger han og understreger, at faldet kan ses som et udtryk for, at forbrugerne nu vægrer sig mere mod at bruge penge.
»Der er dog tale om et enkelt måneds tal, og det er for tidligt at drage faste konklusioner,« siger Johan Juul-Jensen.
Samlet set faldt detailomsætningen i september med 0,9 pct., når der renses for almindelige sæsonudsving og prisudviklingen. Set i forhold til samme måned sidste år var der imidlertid tale om en stigning på 0,5 pct.