Toyota-datter skal i retten om plagiat-anklager
Svend spiller rollen som David, og Toyota er Goliat, når parterne i morgen mødes i retten i en sag, hvor et af det store japanske konglomerats datterselskaber beskyldes for ulovlig kopiering.
21 års godt samarbejde mellem Svend Jørgensens klejne palleløfterforretning Hammershøj Maskinteknik og Toyota Materiel Handling (TMH), der er en del af den gigantiske japanske koncern Toyota Industrues, er fra torsdag morgen forvandlet til en bitter retslig strid.
Her mødes parterne i Hillerød Byret, fordi Svend Jørgensen har sagsøgt Toyota Materiel Handling, der omsætter for over en halv mia. kr. i Danmark, for direkte at have kopieret de palleløftere, som Svend Jørgensen ud over til TMH bl.a. har solgt til Coop-forretningerne over hele landet.
»De købte mine vogne, jeg købte deres hydraulik. Det var et godt samarbejde,«
Det startede ellers så godt tilbage i begyndelsen af 1990'erne, da parterne begyndte at handle med hinanden, og i 2003 begyndte Hammershøj Maskinteknik desuden at købe hydraulik ved Toyota Materiel Handling. Det blev samarbejdet ikke ringere af.
»De købte mine vogne, jeg købte deres hydraulik. Det var et godt samarbejde,« understreger Svend Jørgensen.
Det gode samarbejde sluttede brat
Det gode forhold fortsatte indtil 2011, da Svend Jørgensen begyndte at tænke på sin tilbagetrækning, da han fyldte 65 år. Han snakkede med sin mangeårige samarbejdspartner Toyota Materiel Handling om de kunne have interesse i at overtage, men det var hverken Toyota eller dets svenske producent, fordi markedet trods alt var for småt.
Jeg har ingen kommentarer til dette, men afventer rettens afgørelse,
»Ikke noget problem, jeg fortsætter bare, indtil jeg finder nogen, der vil købe,« tænkte Svend Jørgensen. Samarbejdet med Toyota Materiel Handling fortsatte som hidtil. Indtil den 1. september 2012, hvor TMH meddelte ham, at de ikke var interesserede i at købe flere af hans vogne - og at han i øvrigt heller ikke skulle regne med at kunne købe hydraulik den anden vej.
»Det må man jo tage til efterretning, man kan jo ikke tvinge nogen til at købe mine vogne, men da jeg kigger på deres hjemmeside en måned senere, bliver jeg sgu sur. Der ser jeg direkte kopier af mine vogne, og der går jeg så til min advokat,« fortæller Svend Jørgensen, der bl.a. skynder sig at købe en Toyota-vogn for at kunne bruge den som bevis.
»Der er også en uvildig skøns- og synsrapport, der har kostet 53.000 kr. Den falder 99,5 pct. ud til min fordel. Forskellen er, at min er rød og deres er orange. Bl.a. siger skønsmanden, at der er meget store ligheder, at det ikke er sandsynligt, at de er udviklet forskelligt og faldet så ens ud. Konklusionen er, at hvis de ikke har haft adgang til tegningerne, har de målt direkte op, og jeg har jo haft tegningerne,« siger Svend Jørgensen, der mener, at Toyota Materiel Handling uberettiget har lukreret på den goodwill, som han har opbygget.
»De er en forretning, der omsætter for 555 mio. kr., og på toppen af det har de 16 siders etiske regler, der fortæller, hvordan man opfører sig The Toyota Way. Og så gør de sådan noget.«
Toyota: Ingen kommentarer
Hos Toyota Materiel Handling ønsker man ikke at gå ind i debat forud for morgendagens retsopgør.
»Jeg har ingen kommentarer til dette, men afventer rettens afgørelse,« svarer Toyota Materiel Handlings adm. direktør Lars Bo Larsen i en mail til Finans.
Ifølge Svend Jørgensen benægter modparten dog alt og har krævet frifindelse i sagen.
»De har sagt, at man kun kan lave de her kvartpalleløftere på en måde, så jeg har lånt to af mine konkurrenters, så jeg kan vise, at de er lavet efter et helt andet princip, da dde har brugt tiden på at udvikle dem og ikke bare målt op,« siger han.
Indtil videre har Svend Jørgensen brugt 150.000 kr. på retssagen imod den store koncern, og taber han, er det måske 200.000 kr. mere, erkender han. For et par måneder siden solgte han på grund af alder og hofteproblemer sin virksomhed til Logitrans i Ribe for 150.000 kr.
»Det kunne have været mere. Jeg ville sælge til Toyota for 400.000 kr., men det havde ingen interesse, fordi det havde ingen værdi for dem, og så tager de røven på mig alligevel,« siger en kampklar Svend Jørgensen.
Toyota Material Handling Danmark er Danmarks største truckleverandør og leverer mere end hver tredje truck i Danmark ved siden af deres palleløfteraktiviteter. Selskabet har ud over det fælles moderselskab ikke noget at gøre med Toyota Danmark, der sælger biler.