Erhverv

Kapitel 6 af en guldrandet fortælling

Man bliver sjældent rig at skrive bøger. For særligt en forfatter er det dog lykkedes.

Artiklens øverste billede
Jussi Adler-Olsen er blevet en rig mand på serien, der alene i fjor var stærkt medvirkende til et overskud på 26,5 mio. kr. i forfatterens selskab.

Anmelderne har taget pænt imod den, og med et rekordstort første oplag på 230.000 ventes læserne at gøre det samme.

Den sjette udgave af krimiforfatteren Jussi Adler-Olsens bog er på gaden i dag, iklædt titlen "Den grænseløse" og med potentialet til endnu engang at cementere forfatterens position som dansk litteraturs største eksportsucces.

Adler-Olsens bøger om Afdeling Q, der holder til i kælderen på politigården, er solgt i mere end 10 mio. eksemplarer - heraf 2,8 mio. i Danmark - og udgivet på mere end 40 forskellige sprog.

Jussi Adler-Olsen er blevet en rig mand på serien, der alene i fjor var stærkt medvirkende til et overskud på 26,5 mio. kr. i forfatterens selskab, der nu har rundet 53 mio. kr. i egenkapital.

Også på Adler-Olsens forlag, Politikens Forlag, er der grund til brede smil, når talen falder på krimiseriens afsmittende virkning.

"Jeg har ikke sat tal på forventningerne til den nye bog, men jeg tror, at vi kommer til at sælge rigtig, rigtig mange bøger," siger direktør på Politikens Forlag Lene Juul.

Hun vil ikke oplyse, hvor meget indtægterne fra serien om politimanden og enspænderen Carl Mørch og hans to hjælpere, Rose og Assad, fylder i regnskaberne, men en guldrandet forretning har det været.

Jussi Adler-Olsen er nemlig også stor i Tyskland, Holland og Norge, og samlet bliver hans bøger solgt i 125 forskellige lande.

»Det er svært at sætte procenter på. Han fylder meget både i de år, hvor der kommer en ny bog, og de år, hvor der ikke gør. Men jeg vil sige, at også uden Jussi ville Politikens Forlag give overskud," siger Lene Juul, der fortsætter:

»Men han er en stor indtægtskilde, og han bidrager væsentligt til vores overskud, og det gør også, at vi har mulighed for at sætte andre projekter i søen.«

Forlaget kan glæde sig over, at der er planlagt 10 bøger i serien, der tog sin begyndelse med "Kvinden i buret", som udkom i 2007.

Men, at Adler-Olsen overhovedet havnede på Politikens Forlag, var lidt af en tilfældighed.

»Vi besluttede for nogle år siden, at vi gerne ville have en skønlitterær linje på forlaget, der var et klassisk fagbogsforlag. Da fik vi at vide, at det skulle vi lade være med, det ville blive katastrofalt, og vi skulle holde os til Fugle i farver osv., ellers ville vi tabe penge,« fortæller Lene Juul.

Men ledelsen besluttede alligevel at gennemføre planerne om at brede sig til det nye forretingsområde. Derfor hentede man den nuværende forlagschef for fiktionsafdeling, Charlotte Weiss, til.

»Hun forklarede os om ham her "Jusse", der solgte sådan en 8-10.000 bøger, men han var faktisk en pæn succes i udlandet. Så tog vi en snak med ham, og han fortalte, at han havde den her idé til en dansk serie, der skulle foregå i kælderen under politigården. Det, syntes vi, var interessant. Og jeg husker, at da jeg havde læst manuskriptet til "Kvinden i buret" under en ferie i Frankrig, så ringede jeg hjem og var helt høj og sagde, at det her bliver så stort,« husker Lene Juul.

Og hun fik ret.

Foruden de mange millioner af solgte bøger, så er der solgt rettigheder til, at de fire første bøger kan blive filmatiseret, ligesom et amerikansk selskab har købt retten til at skabe en tv-serie på baggrund af Jussi Adler-Olsens serie.

»Jeg kan ikke huske, at der i nyere tid har været en større litterær succes i Danmark,« siger forlagsdirektøren.

På Institut for Kultur og Globale Studier ved Aalborg Universitet har adjunkt Kim Toft Hansen kigget Jussi Adler-Olsens forfatterskab i kortene, og han er ikke overrasket over succesen.

Forfatteren har nemlig forstået at koble en folkelig og imødekommende udgave af sig selv med evnen til at skrive spændende krimiplot, og det har altså vist sig at være opskriften på en gedigen salgssucces.

»Jussi Adler-Olsen taler på en måde, hvor han forsøger at fremstille sig selv som en folkelig person, der ikke virker fremmedgørende, som forfattere nogle gange kan være. Han bruger meget bevidst, tror jeg, sin person i markedsføringen af bogen,« siger Kim Toft Hansen.

Jeg kan ikke huske, at der i nyere tid har været en større litterær succes i Danmark.

Lene Juul, direktør Politikens Forlag

Det folkelige spiller netop også en tydelig rolle i bøgerne om Afdeling Q.

»Udover, at krimierne er meget blodige, så har de også noget folkekomisk over sig. Eksempelvis ved Assad, der har den her fjollede måde at få vendt sproget på, hvor Carl Mørck så skal korrigere ham og fortælle, hvordan man er en korrekt dansker. Det er en lettere satirisk måde at beskrive det danske samfund på,« siger Kim Toft Hansen.

Han peger samtidig på, at Jussi Adler-Olsen har været dygtig til at kombinere krimiens højspændte efterforskning med thrillergenrens spændingsplot. Og den opskrift ser ud til at kunne trække flere og flere læsere.

»Der er ikke noget, der tyder på, at læserne er kede af at få mere af det samme,« siger Kim Toft Hansen.

Han kan ikke huske nogen danske forfattere i nyere tid, der har solgt bedre. Det hører dog med, at forlagene ofte holder salgstallene hemmelige.

»Men vi skal formentlig 100 år tilbage til Henrik Pontoppidan for at finde noget, der ligner. Men det er et svært sammenligningsgrundlag, fordi metoderne er anderledes i dag,« siger han

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.