Erhverv

Formænd beroliger utilfredse landmænd

Formændene for landboforeningerne prøver at berolige landmænd, der utilfredse med Landbrug og Fødevarer.

Artiklens øverste billede

I kølvandet på Naturplan Danmark oplever flere formænd for landboforeninger rundt om i landet, at flere af deres medlemmer er utilfredse med Landbrug og Fødevarer.

Medlemmerne er utilfredse med, at Landbrug og Fødevarer ikke har banket i bordet i forbindelse med udarbejdelsen af Naturplan Danmark, fordi den inddeler Danmark i små rententionskort.

Det betyder, at nogle landmænd må bruge mindre gødning og give mindre kvælstof, mens andre må bruge mere.

Det har fået knap 60 landmænd til at melde sig ud af Landbrug og Fødevarer. Uroen er til stede over hele landet, men formændene for landboforeningerne gør, hvad de kan for at holde på medlemmerne.

LandboThy

»Man er utilfreds, fordi man tror, at Landbrug og Fødevarer er inde omkring forhandlingerne om at acceptere de retentionskort. Og det ved jeg, at de ikke er. Men det er den dagsorden, der er eskaleret lige nu,« siger Morten Yde, formand for LandboThy.

»Jeg har snakket med nogle af dem, som plejer at være lidt markante og kontroversielle i deres holdning til Landbrug og Fødevarer. Vi får en god snak om det, og de hører baggrunden for, hvorfor Landbrug og Fødevarer forholder sig, som de gør. På den måde er diskussionen egentlig blevet lukket ned på en god måde,« siger Morten Yde.

Herning-Ikast Landboforening

»Vi har været tæt på nogle udmeldinger. Jeg synes, at diskussionen er blevet usaglig. De medlemmer, som er utilfredse, fortæller den samme historie om, at Landbrug og Fødevarer har accepteret de her retentionskort. Og det er ganske enkelt forkert,« siger Karsten Willumsen, formand for Herning-Ikast Landboforening.

»Vi har snakket med dem, som tror, at tingene forholder sig sådan. Vi har fortalt dem, hvad der er op og ned, og det kan de godt forstå. Det nytter ikke, at give Landbrug og Fødevarer skylden for alle folketingets dårligdomme,« siger Karsten Willumsen.

Patriotisk Selskab (Fyn)

»Vi har løbende taget debatten med vores medlemmer. Der har været folk, der var utilfredse alle steder jo. Det har ikke været slemt her,« siger Peter Cederfeld, formand for Patrioisk Selskab.

»Man kan altid sige, at man ikke har gjort det godt nok, når man ikke har præget beslutningstagerne særlig meget. Men det er en udfordring. Det er noget, som vi diskuterer meget på vores møder. Det er dog klart min opfattelse, at det er bedre at stå sammen i stedet for at gå hver for sig,« siger Peter Cederfeld.

Nordsjællands Landboforening

»Jeg har talt med nogle landmænd, som er frustreret over Landbrug og Fødevarer. Jeg har talt med dem om, at deres frustration bunder mere i, hvad regeringen og folketinget bringer til os, frem for hvad vores organisation magter at gøre ved det,« siger Herdis Dam, formand for Nordsjællands Landboforening.

»Det er en stor misforståelse, hvis man tror, at retentionskort er skabt i Landbrug og Fødevarer. Det bliver vi nødt til at genfortælle til vores medlemmer. Der går nogle myter rundt blandt vores medlemmer, som ikke er sandfærdige,« siger Herdis Dam.

 

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.