• Artiklen opdateres
Erhverv

BRF-opkøb sender Jyske Banks overskud i vejret

Regnskabet for tredje kvartal bekræfter, at der er et stort potentiale i opkøbet af BRFkredit, påpeger Jyske Bank.

Artiklens øverste billede
Jyske Bank blev med opkøbet af BRFkredit smidt ud af Totalkredit-samarbejdet. Det har kostet 167 mio. kr. i mistede provisioner i årets første ni måneder, fastslår banken.

Jyske Bank landede et overskud på 601 mio. kr. før skat i årets tredje kvartal, hvilket er en fremgang på 93 mio. kr. i forhold til samme kvartal sidste år.

En sammenligning over tid giver dog ikke umiddelbart stor mening, idet Jyske Bank i mellemtiden har opkøbt realkreditselskabet BRFkredit.

Ifølge Jyske Bank bekræfter de seneste fem måneders samdrift potentialet i den sammenlægning.

»Sammenlægningen rummer et stort vækstpotentiale. BRFkredits resultat i 3. kvartal 2014 er på 222 mio. kr. før skat og viser en tilfredsstillende udvikling,« konstaterer ordførende direktør Anders Dam i regnskabets ledelsesberetning.

Potentialet i opkøbet kommer bl.a. til udtryk gennem et realkreditlignende boliglån, som Jyske Bank har udviklet og haft stor succes med. Ifølge kvartalsregnskabet har salget nået 25 mia. kr. Banken har med opkøbet af BRFkredit mulighed for at funde de mange nye lån i realkreditselskabet.

Opkøbet af BRFkredit førte til, at Nykredit smed Jyske Bank ud af samarbejdet om det Nykredit-ejedede realkreditselskab Totalkredit, hvor Jyske Bank var største distributør. Det har fået Jyske Bank til at anlægge en voldgiftssag mod Nykredit. I kvartalsregnskabet skriver Jyske Bank, at den sag forventes afsluttet i 2015. Ifølge Jyske Bank har udsmidningen fra Totalkredit kostet banken 167 mio.kr. i manglende provisionsbetalinger alene i årets første ni måneder.

Tidligt ude med tal

Allerede i søndags løftede Jyske Bank sløret for de vigtigste regnskabstal for årets første tre kvartaler. Det skete i forlængelse af, at ECB og Finanstilsynet offentliggjorde en omfattende gennemgang af de største europæiske banker. Gennemgangen afslørede nye nedskrivninger i Jyske Bank for 456 mio. kr.

Nedskrivninger i bankforretningen er steget med 84 pct. i årets første tre kvartaler sammenlignet med samme periode sidste år - fra 666 til 1.225 mio. kr. Størstedelen af de ekstra nedskrivninger skyldes ECB og Finanstilsynets gennemgang.

Samlet nedskrev Jyske Bank inkl. BRFkredit 1.489 mio. kr. i årets tre kvartaler mod 858 mio. kr. i samme periode sidste år. Udlånet er dog med opkøbet af BRFkredit steget væsentligt i perioden - fra 131 mia. kr. i slutningen af 2013 til nu 359 mia. kr.

De første tre kvartaler af 2014 gav et resultat før skat på 3,4 mia. kr. En fordobling i forhold til de tre første kvartaler af 2013.

I kvartalsmeddelelsen fastslår Jyske Bank, at det ikke ser lyst ud for makroøkonomien. En i forvejen begrænset vækst i forbrug og investeringer har fået følgeskab af uroen i Ukraine og et anstrengt forhold til Rusland.

»Særligt store eurolande som især Tyskland, men også Frankrig og Italien er påvirket, hvilket smitter af på Danmark,« konstaterer Anders Dam i kvartalsregnskabet.

Jyske Bank: Regnskab for tredje kvartal 2014

Mio. kr.

3. kvartal 2014

3. kvartal 2013

Netto renteindtægter

1.858

1.236

Netto gebyr- og provisionsindtægter

359

366

Indtægter i alt

2.467

1.891

Omkostninger

1.371

1.152

Resultat før nedskrivninger på udlån mv.

1.096

739

Nedskrivninger på udlån mv.

495

231

Resultat før skat

601

508

Periodens resultat

548

385

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.