Legoklodsens styrke bliver en udfordring i fremtiden
Lego står i et middelsvært dilemma mellem at være kendt for en uopslidelig og stærk Legoklods, der på den anden side laves af miljøbelastende plast. Nu skal der arbejdes på løsninger.
Lego har sat sig ambitiøst mål for bæredygtighed og grønt aftryk, og Lego-familien har ikke noget imod, at det koster penge.
Men kernen i det hele, Lego-klodsen, er en stor udfordring.
»Vi skal aldrig gå på kompromis med kvaliteten og sikkerheden af Lego-klodserne. Det grundlæggende krav til Legoklodsen er, at du kan sætte ting sammen og pille det fra hinanden igen. Man kan også godt lave klodser af en slags træplast. Men de binder ikke ret godt, og de lugter ikke godt. Der er mange konflikter i dette område,« siger Jørgen Vig Knudstorp, adm. direktør i Lego.
I anledning af klimaugen i København har Lego inviteret københavnske skolebørn til at komme med deres bud på fremtidens skole. Den skal meget gerne være miljøvenlig.
Lego har selv arbejdet i mange år med at effektivisere produktionen, så den sparer på energien og også på affaldet. Man gør papæskerne mindre, så de ikke fylder så meget i lastbilerne og i butikkerne. Ved at bygge en vindmøllepark har Legofamilien desuden sikret sig, at den producerer lidt mere bæredygtig energi, mens legetøjsproduktionen belaster på CO2-kontoen.
Men selve råmaterialet til klodsen – plasten – er en større udfordring.
»Folk kommer og fortæller, hvordan de har fundet Legoklodser på loftet, som de gav til deres børn og nu kan give til børnebørnene. Skal vi stå for, at en Lego-klods man taber i baghaven forsvinder af sig selv, fordi den er biologisk nedbrydelig? Det er måske godt i forhold til affaldsproblematikken, men måske er det bedre at arbejde på bæredygtige værdier i produktionen og at sikre, at der er genbrugsordninger,« siger Jørgen Vig Knudstorp.
Det er ikke, fordi Lego har givet op. Man er ved at ansætte folk til en særlig afdeling, der skal være med til at skubbe plastproduktionen i en mere bæredygtig retning.
»Vi har stillet eksperterne en helt åben udfordring og bedt dem tænke på de ultimative løsninger for, hvilke bæredygtige materialer vi kan lave klodserne af. Herefter skal de forsøge at trække de i udgangspunktet flyvske ideer ned og se, hvordan man praktisk skal løse det,« siger Tim Guy Brooks, som er chef for miljø-bæredygtighed i Lego.
Desuden arbejder Lego på konstant at forbedre energieffektiviteten på fabrikkerne – også den nyeste fabrik i Kina, hvor man samler alle de hidtidige erfaringer fra bl.a. en ny fabrik i Ungarn og forsøger at reducere forbruget af energi. Det kan bl.a. være lavpraktiske ting som, at lyset slukker automatisk, når man forlader et rum til at isolere alle varmerør.
»Vi kigger også meget på genbruget i produktionen. Lige nu genbruger vi omkring 90 pct., men vi har som mål at nå 100 pct.,« siger Tim Guy Brooks.
»Næste skridt er så råmaterialerne – men det er ikke så nemt, som mange tror,« siger han.