Erhverv

Novo-vækst dæmpet af valutamodvind

Novo Nordisk hev i tredje kvartal solid vækst hjem i både USA og vækstlandene, men efter valutamodstand er de mindre prangende.

Artiklens øverste billede
Der bliver langet masser af insulin over disken i fjerne lande som Rusland og Kina, men valutamodvind tager en del af glansen af væksten.

Med solide vækstrater på de vigtigste markeder er det lykkedes Novo Nordisk stort set at holde fast i sin tårnhøje markedsandel på insulinmarkedet.

Men modvinden fra valutakurser får det til at se mere beskedent ud i kvartalsregnslabet.

Størst er forskellen i det, Novo Nordisk kalder International Operations, som dækker de store vækstmarkeder i verden - ikke mindst BRIK-landene eksl. Kina.

»Salget af insulin og proteinrelaterede produkter i International Operations steg med 13 pct. i lokal valuta og forblev uændret i danske kroner, afspejlende et betydelig fald i nøglevalutaerne, især argentinske pesos, russiske rubler og tyrkiske lira,« må ledelsen konstatere i kvartalsregnskabet.

Det samme gør sig delvist gældende i Kina, hvor væksten i lokal valuta i tredje kvartal er 12 pct., men kun 9 pct., når valutakursen har gnavet sin del af.

Med en omsætning på godt 11 mia. kr. i det nordamerikanske marked er USA suverænt den vigtigste bidragyder til insulinkæmpens forretning.

Her kan væksten i lokal valuta - altså dollar - opgøres til 15 pct., men fordi den amerikanske dollar har ligget lavere end for et år siden, er stigningen i danske kroner "kun" 11 pct.

Det europæiske marked, som er Novo Nordisks næststørste, lå stort set fladt - det faldt med 1 pct. Det har i flere år været dæmpet af omsiggribende sundhedsreformer, hvor der bliver skåret ned på sundhedsudgifterne, bl.a. ved ikke at give tilskud til ny, moderne medicin - f.eks. Novo Nordisks seneste opfindelser.

Novo Nordisk geografisk salg (mio. kr.) 3. kvartal 2014 3. kvartal 2013 Novo markedsandel moderne insuliner
Nordamerika 11.133 9.763 38 pct.
Europa 5.045 4.994 48 pct.
International Operations (resten af verden) 2.938 2.697 52 pct.
Kina 1.881 1.745 64 pct.
Japan og Korea 1.252 1.312 49 pct.

 

Det sidste, vigtige marked for Novo Nordisk er Japan, hvor selskabet i årevis har blødt markedsandele til rivalen Sanofi. Sanofi har overhalet Novo Nordisk på markedet for basal insulin, dvs. den insulin der lægger en stabil bund af insulin over dagen, og som er det største enkeltsegment inden for insulin.

Her er Novo Nordisk omsætning faldet med 1 pct. i lokal valuta og 9 pct. i danske kroner.

»Det afspejler et faldende japansk insulinmarked i volumen og den negative effekt af udfordrende konkurrence, som delvist bliver kompenseret af en stærk introduktion af Tresiba,« skriver Novo Nordisk.

Tresiba er Novo Nordisks seneste bud på næste generations insuliner og er godkendt og lanceret i bl.a. Japan, hvor det er lykkedes på relativ kort tid at få en markedsandel på 24 pct.

»Det ser rigtigt godt ud i Japan med Tresiba, men man skal huske på, at Novo Nordisk ikke har en ret stor prispræmie i Jaan. Men det er vigtigt, fordi patienternes modtagelse af Tresiba i Japan kan tilsige en vellykket introduktion i USA,« siger aktieanalytiker Rune Majlund Dahl fra investeringsbanken Dnb i London.

Novo Nordisk er af de amerikanske myndigheder blevet bedt om at lave yderligere forsøg med Tresiba, før det evt. kan komme ud på det amerikanske marked.

Det er godkendt i Europa, men her har Novo Nordisk sat prisen op til 70 pct. over, hvad deres hidtidige basale insulin Levemir koster, og det er der mange europæiske offentlige sundhedsforsikringer, der ikke vil betale for. Men Novo Nordisk vil ikke presse prisen ned, for så vil det smitte af på indtjeningen i andre vigtigere markeder.

Generelt har Novo Nordisk fastholdt sin globale markedsandel på 46 pct. for de moderne insuliner. Det afspejler en uændret markedsandel i USA, Kina og Japan, mens den er faldet lidt i Europa og i International Operations i det seneste år.

 

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.