21-årig blev kaldt "kæmpeidiot" og truet med fyring syv gange på en måned
For Martin Rudolph Widenborg fik de grove kommentarer på arbejdspladsen en alvorlig konsekvens.
Grove kommentarer, utryghed og symptomer på arbejdsrelateret stress.
Det er hverdagen for et stigende antal lærlinge i håndværkerbranchen på Fyn. Det fortæller de fire fagforbund, Fyens Stiftstidende har været i kontakt med.
Et af dem er Malerforbundet Fyn-Jyllandsyd, hvor næstformand Anne-Mette Markussen oplever markant flere lærlinge, der har ondt i tilværelsen på grund af deres læreplads.
- Vi får langt flere henvendelser fra lærlinge med historier om mobning og et generelt dårligt arbejdsmiljø. Det er vores helt klare opfattelse, at det her er et stigende problem, fortæller hun.
En af de fynske lærlinge, der har oplevet tendensen på egen krop, er 21-årige Martin Rudolph Widenborg, der er ved at uddanne sig til VVS-montør og energispecialist på Syddansk Erhvervsskole.
Som lærling hos en mellemstor VVS-virksomhed i Odense blev han i mere end to år dagligt konfronteret med, hvor uduelig, han var.
- Min mester kunne finde på at kalde mig en kæmpeidiot, hvis tingene ikke lige gik efter hans hoved. Og på en enkelt måned kunne han sagtens true med at fyre mig hele syv gange, fortæller han.
For Martin Rudolph Widenborg fik de grove kommentarer til sidst en alvorlig personlig konsekvens.
- Det endte med, at jeg en morgen ikke kunne rejse mig fra sengen, fordi mine ben og arme rystede så meget bare ved tanken om at møde på arbejde, siger han.
For Martin blev symptomerne begyndelsen på en næsten fire måneder lang sygemelding.
Hos Dansk Håndværk, der er en arbejdsgiverforening for små og mellemstore håndværksvirksomheder, erkender chefjurist Morten Frihagen, at tonen ude i skurvognene indimellem kan være hård.
- Det er almindeligt kendt i branchen, fortæller han.
Men Morten Frihagen mener ikke nødvendigvis, at den hårde tone er et problem.
- Mange virksomheder er gode til at tage lærlinge ind og hjælpe dem med at blive tilpasset - lidt ligesom man gør det i militæret, siger han.
Derfor mener han heller ikke, at det stigende antal psykiske arbejdsskader er et udtryk for, at tonen er blevet hårdere.
- Jeg tror, at lærlinge i dag er blevet lidt mere ømskindede, end de var tidligere. Det er jo også de såkaldte curlingbørn, der træder ind på arbejdsmarkedet i dag, siger han.
Kilde: Fyens Stiftstidende