Erhverv

Dong opjusterer efter milliontab

Tredje kvartal bød på et underskud i Dong, der dog alligevel opjusterer.

Artiklens øverste billede
DONG opjusterer trods underskud i tredje kvartal.

Dong Energy udvikler sig stort set som forventet, fremgår det af nyt kvartalsregnskab.

Energiselskabet har i årets første ni måneder tjent 857 mio. kr., og det er en pæn fremgang fra 52 mio. kr. i samme periode i 2013.

Fremgangen skyldes ikke mindst selskabets vindaktiviteter, der har leveret en bedre indtjening. Samtidig har man sikret sig en avance fra salget af 50 pct. af ejerandel af de britiske havmølleparker London Array og Westermost Rough.

»Dong Energy fortsætter den gode fremdrift med eksekvering af de strategiske prioriteter samtidig med, at koncernens resultater udvikler sig som forventet,« siger adm. direktør Henrik Poulsen.

Ser man på indtjeningsmålet ebitda, så er der pæn fremgang at spore. Her har Dong Energy i årets første tre kvartaler leveret et plus på 13 mia. kr. mod 11,2 mia. kr. i 2013.

Det har fået ledelsen til at opjustere forventningen til nøgletallet, der nu ventes at overstige 16 mia. kr. i år mod tidligere forventet 15-17 mia. kr.

Ser man isoleret set på tredje kvartal, så er der faktisk tale om et tab på 573 mio. kr., når man ser på bundlinjen. Det er en pæn nedgang i forhold til samme periode i fjor, da man tabte 378 mio. kr.

Det er i øvrigt værd at bemærke, at selskabet har nedbragt sin gæld med hele 18 mia. kr. fra udgangen af 2013 til aktuelt 7,8 mia. kr.

Det skyldes dels en udvidelse af egenkapitalen, der blandt andet bragte Goldman Sachs ind som medejer, samt en række frasalg, der samlet har bidraget med 21,1 mia. kr. til processen.

Ser man på de enkelte forretningsområder, så er det ikke mindst olie- og gasdelen Exploration & Production, der har trukket Dong frem i 2014.

Området har øget produktionen med 9,6 mio. tønder til 30,9 mio. tønder, og det kan ses på indtjeningen (ebitda), der er forbedret med godt 1,2 mia. kr. i forhold til de første tre kvartaler i 2013.

I vinddivisionen har man tabt produktion svarende til 0,4 Twh med et omsætningsdyk på godt 1,6 mia. kr. som konsekvens. Nedgangen skyldes dog frasalg af vandkraftaktiviteter og onshore vindparker, som en stigning i offshore-produktionen ikke har kunnet opveje. Heller ikke selvom havmølleparken Anholt har været i kommerciel drift siden juli, og selvom man aktuelt netop har indviet mølleparken West of Duddon Sands.

Når indtjeningen (ebitda) i vinddivisionen alligevel er steget med 1,7 mia. kr. i de første ni måneder, så skyldes det avance fra frasalgene.

El- og varmeproduktionen i divisionen Thermal Power er i år næsten blevet halveret fra 10,3 Twh i de første ni måneder af 2013 til blot 6 Twh i år. Det ses også på indtjeningen (ebidta), der er landet på 266 mio. kr. fra 467 mio. kr. i perioden i fjor. Udviklingen skyldes primært den varme vinter og ditto forår, der reducerede efterspørgslen.

Dong Energys omsætningsmæssigt største forretningsområde, Customers & Markets, der sælger el, gas og andre produkter direkte  til kunderne har stort set holdt samme niveau som i 2013. Omsætningen ligger nogenlunde stabil på henholdsvis 35,5 mia. kr. (35,7 mia. kr. i 2013), mens indtjeningen (ebitda) er faldet fra 2 mia. kr. til 1,2 mia. kr. i de første 9 måneder af 2014.

Forklaringen skal ifølge Dong findes i et lavere gassalg og faldende gaspriser.

Nøgletal Dong Energy - 3. kvartal 2014-2013

(mio. kr.) Q3 2014 Q3 2013
Nettoomsætning 14.048 13.951
Ebitda 3.211 3.450
Periodens resultat -573 -378
Nettogæld 7.808 29.856
Afkastgrad (ROCE) 4,3 pct. -2,3 pct.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.