Når storbyerne løber tør for boliger - så må man bygge nyt
Ejendomsmæglerkæden Home oplever stor efterspørgsel efter projektbyggeri.
Markedet for nybyggeri i Danmark har været så godt som bundfrosset stort set siden finanskrisen rullede ind over landet.
Men nu mærker ejendomsmæglerkæden Home liv.
Selskabet beretter om kraftig vækst inden for projektsalget af nyopførte huse og lejligheder. Aktuelt tilhører 5,5 pct. af de boliger, som Home sælger, den kategori, og næste år ventes tallet omtrent fordoblet.
Men allerede nu sælger man flere projektboliger end tidligere under krisen. Ikke siden 2006 har ejendomsmæglerkæden oplevet bedre salgstal.
Forklaringen skal ikke mindst findes i danskernes voksende begejstring for at bo i storbyerne.
»Der er behov for flere boliger i landets største byer, og derfor er det en naturlig og sund efterspørgsel fra tilflyttere og andre købere, der i øjeblikket trækker markedet frem,« siger Homes direktør Uffe Drejer.
Udviklingen er særligt stærk i hovedstadsområdet, hvor beregninger tidligere har vist, at der alene i København er et årligt behov for nye boliger på næsten 6.000 pr. år frem mod 2020.
Ser man på hele Danmark, er der behov for 130.000 ekstra boliger i 2020.
Det mærker man nu altså i Home, der har taget konsekvensen og startet en specialforretning, der udelukkende skal tages sig af projektsalg.
»Der er bedre gang i det, end der været under finanskrisen. Vi har vanvittig travlt med i øjeblikket 25 igangværende projekter, og jeg har lavet aftaler på flere projekter, der skal begynde i de næste seks måneder,« siger Lone Bøegh Henriksen, der er ejendomsmægler og indehaver af den nye Home-butik.
Forretningen har base i København SV, og netop i Sydhavnen skal man frem mod 2025 i gang med at opføre 9.000 nye hjem. Og dem bliver der formentlig brug for.
Københavns Kommune forventer, at der bliver 100.000 flere københavnere i løbet af de næste 12 år, og vokseværket er i gang.
Det rykker nu, fordi der er sådan en tilflytning til København, og den nuværende boligmasse dækker slet ikke.
»Det rykker nu, fordi der er sådan en tilflytning til København, og den nuværende boligmasse dækker slet ikke,« siger Lone Bøegh Henriksen, der ikke er i tvivl om, at efterspørgslen vil presse priserne op.
Mens Home altså oplever pæn fremgang på området, så viser de officielle statistikker ingen større fremgang i nybyggeriet.
Statistikken for antal påbegyndte boliger ligger fortsat på et ekstremt lavt niveau, men det hører dog med til historien, at tallene er forsinket, så de nyeste tal stammer fra andet kvartal.
I realkreditinstituttet Nordea Kredit, der lever af at formidle boliglån, har man dog noteret sig en stigende aktivitet, når det kommer til nybyggede lejligheder.
»Vores udlån til nybyggeri er steget ganske betragteligt på markedet for ejerlejligheder de seneste to år, mens de kun er steget moderat, når jeg kigger på markedet for huse,« lyder det fra boligøkonom i Nordea Kredit Lise Nytoft Bergmann.