Ekspert: Landbruget spiller good cop og bad cop
Flere landmænd er utilfredse med Landbrug & Fødevarer, men Axelborg står stadig med de bedste kort, mener ekspert.
Mange landmænd mener, at Landbrug & Fødevarer brokker sig for lidt over nye gødningsregler og melder sig i stedet ind i Bæredygtigt Landbrug, som brokker sig mere højlydt og endda lægger sag an mod staten.
Peter Munk Christiansen, professor ved Aarhus Universitet og ekspert i lobbyisme, mener, at situationen med to klart forskellige interesseorganisationer er normal, og den kan være en fordel for landmændene.
»Når der nu er en konflikt, kan både Bæredygtigt Landbrug og Landbrug & Fødevarer være godt tilfredse med situationen. Det er sådan et good cop- og bad cop-samarbejde. Landbrug & Fødevarer er de pæne, som kan lægge hovedet på skrå og kigge over på embedsmændene, mens Bæredygtigt Landbrug har lyst til at køre alle sine traktorer ind på Christiansborg,« siger Peter Munk Christiansen.
Han fortæller, at det er en klassisk opdelingen, hvor Landbrug & Fødevarer har et tæt samarbejde med ministeriet, mens Bæredygtigt Landbrug står uden for det tætte samarbejde med regeringen og råber op og prøver at skabe indflydelse den vej.
»Man kan ikke sige, hvad der er mest effektivt. Bæredygtigt Landbrug har en fordel lige nu, fordi mange landmænd er utilfredse med Landbrug & Fødevarer. Mit gæt vil være, at Landbrug & Fødevarer vil begynde at protestere en smule mere højlydt over for regeringen den kommende tid,« siger Peter Munk Christiansen.
Landbrug & Fødevarer har cirka 26.000 medlemmer, mens Bæredygtigt Landbrug har omkring 4.000. Peter Munk Christiansen siger, at det ikke er en katastrofe, at lidt over 100 medlemmer har meldt sig ud af Landbrug & Fødevarer de seneste uger.
Han mener, at man kan forestille sig, at Landbrug & Fødevarer ligefrem indgår en uformel aftale med Landbrugsministeriet om, at man får lov til at larme lidt mere i den kommende tid, uden man ødelægger det tætte samarbejde.
»Jeg ved, at sådan en gentlemen's agreement har man set tidligere, hvor erhvervet har fået lov til at larme mere højlydt i pressen, fordi man har utilfredse medlemmer. På den måde bliver alle glade udadtil, og forholdet mellem ministeriet og Landbrug & Fødevarer forbliver godt,« siger Peter Munk Christiansen.
Han tror, at ministeriet vil lytte til det store pres, som hele landbruget lige nu lægger for at få ændret gødningsreglerne, fordi der er under et år til folketingsvalget. Ministeren ønsker derfor ikke at lægge sig ud med hele landbruget.
Selvom det er Landbrug & Fødevarer, som landmændene lige nu er utilfredse med, forventer Peter Munk Christiansen, at det i sidste ende bliver dem, som vil kunne få en ny aftale om gødningsregler igennem.
»Hvem synes man som minister er sjovest at arbejde med? Det er selvfølgelig de pæne og de artige, som man kan lave aftaler med. De andre kan være sværere at få en aftale med,« siger Peter Munk Christiansen.