Andelsboliger sælger sig selv
Derfor er der flere, der sparer salæret til en ejendomsmægler, vurderer økonom.
Andelsboligerne forsvinder i stigende grad fra de officielle salgskanaler som ejendomsmæglere og boligportaler.
Forklaringen er, at andelsboliger - især i hovedstadsområdet - lige nu nærmest sælger sig selv, uanset at de udbydes til maksimalprisen, forklarer Lise Nytoft Bergmann, der er boligøkonom og chefanalytiker hos Nordea.
Flere andelsboliger sælges nu til maksimalprisen, og de ville sandsynligvis kunne sælges til endnu højere priser, hvis det var muligt.
Hun henviser til en ny opgørelse fra Boliga.dk.
»Hvis man vil købe en andelsbolig, er det ikke nødvendigvis en ejendomsmægler, man skal have fat i. Andelsboligerne rives væk i et tempo, så København inden et år vil være tømt for andelsboliger via de officielle salgskanaler,« fortæller Lise Nytoft Bergmann.
Hun mener, at forklaringen skal findes i de stigende priser på ejerlejliheder.
»Siden markedet for ejerlejligheder ramte bunde i december 2012, har vi set en stigning i priserne på 30 pct. Det har gjort andre boligformer - herunder andelsboligerne - mere attraktive. Det har samtidig betydet, at flere andelsboliger nu sælger til maksimalprisen, og at de endda ville kunne sælges til højere priser, hvis det var muligt,« mener Lise Nytoft Bergmann.
Maksimalprisen for andelsboliger er fastlagt i loven om andelsboliger. Læs mere om det hos Andelsboligforeningernes Fællesrepræsentation.
»Samtidig er der flere købere til hver andelsbolig, og det har fået mange til at spare mæglersalæret. I stedet klarer de salget selv - måske med hjælp fra en professionel rådgiver, fordi boligerne reelt sælger sig selv. Når boligerne forsvinder så hurtigt fra salgskanalerne, skyldes det sandsynligvis, at der allerede har meldt sig flere købere,« tilføjer Lise Nytoft Bergmann.
Det betyder omvendt for boligkøberne, at det kan være nødvendigt at brede boligjagten ud.
»Det er ikke længere nok at opsøge en ejendomsmægler eller Boligas hjemmeside. Derfor tager flere de sociale medier i brug eller kontakter andelsboligforeningerne direkte for at høre, om der er oprettet ventelister,« forklarer boligøkonomen.
Boligas boligindeks viser, at der heller ikke er mange andelsboliger til salg på landsplan. Lige nu drejer det sig om 3.440 boliger mod 4.951 boliger for et år siden og 5.795 for to år siden.
»Det er forsvundet flere end 1.500 andelsboliger fra salgssiderne det seneste år. Fortsætter den udvikling, vil alle andelsboliger være væk om godt to år,« fastslår Lise Nytoft Bergmann.
I hovedstadsområdet er situationen endnu sværere for mulige købere. For et år siden var der 2.282 andelsboliger til salg. I oktober i år var tallet 1.034.
»Hvis det fortsætter, vil den sidste andelsbolig være solgt om 10 måneder,« siger Lise Nytoft Bergmann.
»Der findes 139.000 andelsboliger i Region Hovedstaden. Det vil side, at kun 1 af 134 andelsboliger nu er udbudt til salg via en mægler eller via Boliga. Til sammenligning er det 1 ud af 40, når det gælder ejerlejligheder,« tilføjer Lise Nytoft Bergmann.