Erhverv

Arbejdsulykker rammer især de unge

18-24-årige har størst risiko for at blive udsat for en arbejdsulykke.

Artiklens øverste billede
Det er især inden for byggebranchen, at de 18-24-årige kommer til skade.

Sidste år anmeldte over 41.000 danskere en arbejdsskade til arbejdstilsynet, og ofte er det de unge, der er udsat for en ulykke.

Hos både mændene og kvinderne er det medarbejderne i aldersgruppen 18-24 år, der står for de fleste af arbejdsulykkerne. Sidste år var der 216 arbejdsulykke for hver 10.000 beskæftigede hos de unge mænd, mens tallet for mændene over 60 år er 104. Det viser en ny opgørelse, som Arbejdstilsynet har lavet over de ulykker, som bliver anmeldt til dem.

”Der er mange forhold, der spiller ind. En del af forklaringen er, at de unge ikke altid er blevet tilstrækkeligt oplært eller instrueret i de arbejdsopgaver, som de skal lave, og at der ikke altid bliver ført tilsyn med, om de udfører arbejdet efter instruktionerne,” siger Lars Toft Pedersen, der er tilsynschef i Arbejdstilsynet, til Finans.

Han mener, at de unge ofte har behov for en anden type instruktion end de andre på arbejdspladsen.

”Virksomhederne kan med fordel tilpasse instruktionen til den målgruppe, som skal instrueres. De unge kan have en vis tilbageholdenhed med at spørge, hvis der er noget, de er usikre omkring. De prøver at gøre det alligevel i stedet for at spørge uddybende ind til det,” siger Lars Toft Pedersen.

Kigger man på arbejdsulykkerne i de enkelte brancher, er de unge overrepræsenteret i ulykkesstatistikkerne i næsten alle brancher. Især inden for transport, bygge og anlæg og industrien kommer de 18-24-årige langt mere til skade på arbejdet end deres ældre kollegaer.

Selv når man korrigerer for andre faktorer, der også har betydning for ulykkesrisikoen, som f.eks. hvor længe man har været i faget, er de unge overrepræsenterede i ulykkesstatistikken.

Ifølge Lars Toft Pedersen kender mange unge godt kravene til sikkerhedsudstyr, når man f.eks. arbejder på en byggeplads. Men alligevel går det galt.

”Mange unge forsøger at vise deres værd ved at prøve at løse opgaverne, som de får dem beskrevet af deres arbejdsleder. De er nok mindre tilbøjelige til at være kritiske over for at løse opgaver, som de er i tvivl om lever op til reglerne," siger Lars Toft Pedersen.

Han mener derfor, at det er vigtigt, at de unge lærer at tænke på arbejdsmiljøet.

”Arbejdsgiverne skal tage hensyn til, at der kommer unge, nye medarbejdere ud på arbejdspladsen. Det kan være et andet sprog, som de skal have forklaret arbejdsprocedurerne i. Bl.a. skal chefen understrege, hvis arbejdsopgaven skal løses på en bestemt måde, at det er ikke er et forslag men den eneste måde, som det må gøres på,” siger Lars Toft Pedersen.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.