- Opdateret 06/11/2014 kl. 06:59
Skat tabte sager om registreringsafgift
Må forhandleren hente gevinsten på din brugte bil i stedet for på den nye bil?
Hvornår er det smart at bytte den brugte bil ind til en lav pris for til gengæld at få den nye bil billigere? Og hvornår bliver det for smart?
Det er der endnu ikke noget præcist svar på, men Skat har hos Landsskatteretten tabt en sag om netop det.
Lovgivningen er ikke særlig klar, og Skat har ikke udsendt en vejledning.
Skat havde efter en kontrolaktion hos en bilforhandler krævet yderligere cirka 400.000 kr. i registreringsafgift for 26 bilhandler, hvor Skat mente, at forhandleren uretmæssigt havde flyttet avance fra de nye biler til de brugte biler. Læs mere om afgørelsen hos Skat.
Afgørelsen i Landsskatteretten er et markant nederlag for Skat, vurderes det hos revisions- og rådgivningshudet BDO, der dog også venter, at der vil komme flere afgørelser.
»Det er måske derfor, at det har taget Skat næsten fem måneder af offentliggøre kendelsen. Afgørelsen er ikke indbragt for domstolene, og foreløbig er vi tilfredse med, at Landsskatteretten så klart har fastslået, at der skal foretages en individuel vurdering af hvert salg, når det skal afgøres, om registreringsafgiften er beregnet korrekt,« siger Gert Jessen, der er seniormomskonsulent hos BDO i Odense.
Han lægger ikke skjul på, at der er rigtig mange måder til at beregne prisen for en ny bil.
»Registreringsafgiften har afgørende betydning for prisen på en bil. Jo større bil, jo større betydning. Prisen på bilen er måske en tredjedel af prisen, når der er kommet registreringsafgift og moms til,« forklarer Gert Jessen.
Det betyder, at bilforhandlerne har en interesse i at flytte deres avance over på enten ekstraudstyr, der er uden registreringsafgift, eller til den brugte bil, der tages i bytte. Dog skal forhandleravancen og importøravancen tilsammen udgøre mindst 9 pct.
»Men lovgivningen er ikke særlig klar, og Skat har heller ikke udsendt vejledninger. Derfor har mange forhandlere følt sig stødt over Skats handlemåde. Forhandlernes holdning har været, at Skat ikke har udvist særlig megen forståelse for, hvordan en bilhandel foregår. Derfor har der i branchen været stor spænding om udfaldet af sagen,« siger Gert Jessen.
I den aktuelle sag havde Skat gennemgået en bilforhandlers nybilsalg gennem næsten to år i 2009-2010. Derefter havde Skat krævet yderligere 399.352 kr. i registreringsafgift for de pågældende 26 bilhandler.
Skats argument var, at alle de nye biler var solgt med tab, mens der var fortjeneste på alle de biler, der var taget i bytte.
Men Landsskatteretten afgjorde imidlertid sagen til forhandlerens fordel. Det skete med begrundelsen, at Skats dokumentation ikke var god nok. Ifølge Landsskatteretten kunne Skat ikke blot fastslå, at der var flyttet avance ved at henvise til tabet på de nye biler og gevinsten på de brugte biler.
»Afgørelsen viser, at Skat ikke bare kan fastslå, at der er overført avance, når der ikke er nogen forhandleravance. Det er vi foreløbig tilfredse med,« siger Gert Jessen.
Han forudser dog også, at der vil komme flere afgørelser - blandt andet når det gælder om at overflytte avance fra bilsalget til ekstraudstyr. Det giver han et meget overdrevet eksempel på.
»Må en forhandler sælge en bil til 200.000 kr. og så tage 50.000 kr. for et sæt måtter? Eller skal bilen koste 249.000 kr. og måtterne 1.000 kr.« spørger Gert Jessen.
Til gengæld vurderer han, at bilkøberen ikke kan komme i klemme i prisfastsættelsen mellem Skat og forhandleren.
»Jeg har aldrig hørt om, at kunder har været indblandet. Det er en sag mellem Skat og bilforhandleren,« tilføjer Gert Jessen.
Hos AutoBranchen Danmark, der bl.a. repræsenterer bilforhandlere og værksteder med 1.100 forretningssteder i Danmark, er man meget tilfreds med afgørelsen.
»Der er for os tale om en meget principiel afgørelse, fordi Skat som udgangspunkt mente, at der var tale om overflytning af avance, når en ny bil blev solgt med tab. Mange af vores medlemmer har følt sig truet af Skat. Afgørelsen betyder, at vi nu vil bede om at få genoptaget cirka 20 sager, som er afgjort. Men der er flere sager, som endnu ikke er afgjort,« siger Lisa Sandager Ramlow, der er kommunikationschef hos Autobranchen Danmark.
Men samtidig understreger hun, at forhandlerne stadig savner svar på, hvad der er tilladeligt, og hvad der er over grænsen.
»Skat har ikke villet udsende en vejledning, og det har jo været en del af problemet,« tilføjer hun.
Skat oplyser til Finans Live, at man er ved at vurdere, om afgørelsen bør få konsekvenser i forhold til en række andre sager, der er afgjort - herunder sager som er påklaget til Skatteankestyrelsen. Branchen vil blive orienteret, når der foreligger en afklaring.
»Hvis det er sådan, at der er sager, der skal genoptages, så vil den eller de berørte virksomheder, dvs. bilforhandlerne, blive kontaktet direkte af Skat,« hedder det i et svar fra Skat.