Erhverv

Kapitalfonden bag OW-Bunker: Vi er lige så chokerede

For kapitalfonden Altor, der står bag børsføringen af OW Bunker, kommer udviklingen i selskabet som et kæmpe chok.

Artiklens øverste billede
Søren Johansen, partner i kapitalfonden Altor, og næstformand for OW Bunker.

Det siger Søren Johansen, der er partner i Altor og næstformand for bestyrelsen i OW Bunker.

- Som aktionær må man jo bare sige, at det er dybt foruroligende, hvordan situationen i et selskab kan udvikle sig på denne her måde i løbet af - ja nærmest timer, siger han til Ritzau Finans.

- At der dukker de her forhold op, hvor i hvert fald et af dem synes at være af kriminel natur, er jo forfærdeligt, tilføjer han.

Selskabet har opdaget omfattende svindel i et datterselskab i Singapore for 125 mio. dollar samt nye urealiserede kæmpetab på eksisterende kontrakter på yderligere estimeret 150 mio. dollar. Den samlede økonomisk lussing er altså i størrelsesordenen 275 mio. dollar, eller godt 1,6 mia. kr. Egenkapitalen var godt 262 mio. dollar ved udgangen af september.

En ting er bedrageri. Men hvordan kan I have været uvidende om risikoen ved selskabets sikringskontrakter, når I har været ejer siden 2007?

- Bestyrelsen har både før og efter børsnoteringen haft de samme risikostyringspolitikker gældende. Og selskabets resultater, herunder hvad angår risikostyringen, har ikke givet anledning til tab, der bare tilnærmer sig den her karakter. Derfor handler det om at få undersøgt til bunds, hvad i alverden der egentlig er sket. Hvis man ser på historien er det helt ekstraordinært, hvad der foregår her i september og oktober måned, siger Søren Johansen.

- En ting er, at fonden har været ejer siden 2007, men selskabet har været drevet, og med langt hen ad vejen den samme ledelse, i lang tid før Altors ejerskab, tilføjer han.

Bestyrelsen prøver nu at finde ud af, om det kan lade sig gøre at redde, hvad Søren Johansen betegner sig som en sund virksomhed i den underliggende forretning, men der er en helt reel risiko for, at selskabet går konkurs.

- Det vil betyde et meget væsentligt tab for os, fastslår Søren Johansen.

Altor nedbragte ved børsnoteringen i marts sin ejerandel til 35 pct. af aktierne, idet Altor solgte i alt knap 21 mio. aktier i selskabet, hvilket indbragte kapitalfonden lige over 3 mia. kr.

Ifølge Søren Johansen er det dog fortroligt, hvor meget kapitalfonden i sin tid betalte for det nordjyske bunkerselskab, men er selskabet konkurs, som meget tyder på, så har kapitalfonden tabt 1 mia. kr. baseret på onsdagens markedsværdi på 1 mia. kr. Men om investeringen i OW Bunker samlet set har givet overskud eller ej, får offentligheden ikke at vide.

Om skandalen vil betyde, at investorerne fremover vil være tilbageholdende med at investere i selskaber, som kapitalfonde generelt og Altor i særdeleshed fører på børsen, mener Søren Johansen er for tidligt at spå om.

- Lige nu er situationen forfærdelig for alle involverede, og det er den også for os. Nu må vi undersøge til bunds, hvad der er sket. Hvis der er tale om bedrageri, så er det vanskeligt, uanset hvor meget man gør sig umage, når man børsnoterer et selskab, at gardere sig mod den form for besvigelser. Så om det betyder en risiko for andre børsnoteringer på længere sigt er svært at udtale sig om på nuværende tidspunkt, siger han.

- Men der er ingen tvivl om, at folk i hvert fald vil undersøge et selskab så grundigt som overhovedet muligt. Men jeg håber da over tid, at ethvert selskab får mulighed for at blive bedømt på sine egne meritter, tilføjer han.

Ritzau Finans

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.