Serier

OW Bunker var bank for underleverandør

OW Bunker har tabt kæmpesummer i Singapore på at finansiere oliekøb for en økonomisk svag samarbejdspartner.

Skandalen i OW Bunker
OW Bunker havde sidste år en omsætning i omegnen af 92 milliarder kroner. Og selv om 750 millioner kroner er under en procent af omsætningen, skal man alligevel være kreativ for at kunne svindle for så stort et beløb, siger ekspert. Foto: Kasper Palsnov

Det fallerede olieselskab OW Bunker kan have tabt trekvart mia. kr. i Singapore på at finansiere oliekøb for en økonomisk svag samarbejdspartner.

Arvid Andersen, der er advokat for ledelsen i OW Bunkers datterselskab i Singapore, Dynamic Oil Trading (DOT), bekræfter, at den påståede svindelsag handler om såkaldt "credit sleeving".

OW Bunker
  • OW Bunker blev grundlagt i 1980 af Ove Wrist
  • Selskabet solgte i 2013 29,2 mio. brændstof og omsatte for lige knap 17 mia. dollars
  • Selskabet var til stede i 29 lande og havde en global markedsandel på 7 pct.
  • Lidt over 600 ansatte skal nu se sig om efter andet arbejde.
  • I 2007 blev OW Bunker overtaget af den svenske kapitalfond Altor, som sendte OW Bunker på børsen i marts i år.
  • Den børsnotering har været den mest tumultariske i Danmark til dato og kun et halvt år overlevede selskabet på børsen og i det hele taget.
  • Den 7. oktober nedjusterede OW Bunker pga. at man ikke kunne håndtere den faldende oliepris.
  • 16 dage senere nedjusterede man på ny.
  • Onsdag i denne uge blev OW Bunker-aktien sat i pause, inden OW Bunker meddelte, at man var blevet snydt for 125 mio. dollars i det Singapore-baserede datterselskab Dynamic Oil Trading og samtidig opskrev tabene på mangelfuld risikostyring til 150 mio. dollars. Dermed var egenkapitalen tabt.

Credit sleeving er en betegnelse, der bruges, når en tredjepart hjælper med at finansiere et køb for en partner, der ikke selv har penge eller tilstrækkelig kreditværdighed til at gennemføre det.

Metoden er almindeligt kendt i shippingmiljøet, og ifølge en person tæt på OW Bunkers datterselskab i Singapore har DOT finansieret store mængder olie for især den lokale samarbejdspartner Tankoil Marine Services.

Singapore er hjemsted for verdens største marked for skibsbrændstof, de såkaldte bunkers, og ifølge de lokale havnemyndigheder var Tankoil Singapores syvende største bunkerleverandør i 2013.

Ifølge kilden har DOT købt olien af et raffinaderi og solgt den videre med en ganske lille fortjeneste til Tankoil. Dermed kunne DOT bogføre en hurtig gevinst - men kun på papiret, da salget sker på kredit og først afregnes efterhånden som olien videresælges til rederier.

Metoden er særligt risikabel, fordi der er tale om store mængder, og fordi man ikke kan tage pant i "sleevet" olie i modsætning til salg til rederier, hvor leverancen er beskyttet af internationale maritime regler.

Dermed kan sleevingen sidestilles med et usikret lån.

Ifølge advokat Arvid Andersen er det netop sleeving, der ligger bag OW Bunkers beskyldninger om svindel mod DOT's ledelse, herunder direktør Lars Møller.

OW Bunker har selv opretholdt en mur af tavshed om, hvad svindlen består i.

Arvid Andersen oplyser, at der er tale om en enkelt samarbejdspartner, hvor kreditterne er blevet alt for store, og også større end DOT's ledelse havde tilladelse til.

»Det er et engagement, der er oparbejdet gennem en længere periode,« siger han.

Han vil ikke sætte navn på samarbejdspartneren, men oplyser, at virksomheden har fungeret som underleverandør til DOT på den måde, at den har stået for den fysiske distribution af olie til DOT's kunder.

I fagtermer kaldes det en barge, og Tankoil er netop et bargefirma.

Branchekilder vurderer, at det kan være økonomiske problemer i Tankoil, der har forårsaget det skønnede tab i OW Bunkers datterselskab.

Finans har forgæves forsøgt at kontakte Tankoil, men telefonerne blev fredag ikke besvaret.

Det har heller ikke været muligt at få en kommentar fra OW Bunkers ledelse.

Denne artikel er en oplåst abonnementsartikel. Ønsker du fuld adgang til alle øvrige artikler i Finans’ abonnementsunivers, kan du helt uforpligtende få 40 dages gratis adgang ved at klikke her.

Læs også
Top job