Erhverv

Mærsk tjente 14,9 mia. på tre måneder

Trods stort indtjeningshop fastholder virksomheden forventningerne.

Artiklens øverste billede

Verdens største containerrederi, Maersk Line, leverer fortsat varen, og udgør hovedmotoren i den fremgang, som selskabets ejer, A.P. Møller-Mærsk har opnået i tredje kvartal.

Selskabet tjente 2,5 mia. dollars (14,89 mia. kr.) før skat i kvartalet og løftede dermed resultatet med 538 mio. dollars. Udviklingen betyder, at Mærsk hver eneste dag i perioden fra juli til og med september tjente svimlende 162 mio. kr. før skat hver eneste dag.

Det fremgår af den kvartalsrapport, som selskabet tirsdag morgen har afleveret til fondsbørsen. I den kan man også læse, at selskabet trods fremgangen fastholder forventningerne til årets indtjening, der ventes at lande på 4,5 mia. dollars.

»Vi er meget tilfredse med resultatet for tredje kvartal 2014, hvor vi leverede et underliggende resultat på 1,3 mia. dollars drevet af operationelle forbedringer i Maersk Line, Maersk Oil og APM Terminals,« siger adm. direktør Nils Smedegaard Andersen.

Han må stille sig tilfreds med en forholdsvis beskeden vækst i omsætningen, der landede på 12.169 mio. dollars i tredje kvartal. Et løft på 88 mio. dollars i forhold til samme periode i fjor.

Tilsvarende blev det kun til en mindre fremgang i driftsindtjeningen (ebitda), der voksede fra 3.113 mio. dollars til 3.199 mio. dollars. Udviklingen er generelt en anelse under analytikernes forventninger.

Ser man på de enkelte datterselskaber, så leverede Maersk Line alene et overskud på 685 mio. dollars (554 mio. dollars i samme periode i 2013), og fremgangen skyldes dels lavere omkostninger og højere fragtrater.

Ligesom den øvrige del af markedet så øgede Maersk Line sin volumen med 3,7 pct. sammenlignet med tredje kvartal i 2013.

Den stærke udvikling får selskabets ledelse til at skrue op for forventningerne til året, hvor man nu venter et resultat over 2 mia. dollars mod tidligere et resultat betydeligt over de 1,5 mia. dollars, som containerdivisionen tjente i fjor. De øvrige forretningsben fastholder alle forventningerne.

APM Terminals bidrager ligesom Maersk Line til fremgangen. En engangsgevinst på 215 mio. dollars er sikret gennem frasalg i USA, og samtidig har man formået at øge volumen med godt 4 pct. Samlet har anstrengelserne i APM Terminals kastet et plus på 345 mio. dollars af sig (203 mio. dollars i 2013-kvartalet).

Maersk Oil har været ramt af lavere oliepriser, men det har man altså formået at opveje ved blandt andet at sænke omkostningerne til olieproduktionen, og samlet er resultatet i oliedivisionen vokset til 222 mio. dollars. 33 mio. dollars mere end i samme kvartal i 2013.

I den modsatte retning har Maersk Drilling og APM Shippingservices trukket. Kun et frasalg af aktiviteter i Venezuela forhindrer således en tilbagegang i resultatet i Drilling.

Lægger man det hele sammen, så er udviklingen nogenlunde som forventet, og det giver altså heller ikke grund til at ændre den overordnede forventning til hele året.

»Vi står godt til at drage fordel af de muligheder, der kan opstå i et makroøkonomisk ustabilt marked, og trods forsigtighed i relation til forventningerne til markedsudviklingen for de kommende kvartaler fastholder vi forventningerne til gruppens resultat for året på omkring 4,5 mia. dollars,« siger Nils Smedegaard Andersen.

Tabel for regnskabet fra A.P. Møller-Mærsk for tredje kvartal af 2014:

Mio. dollar

3. kvartal 2014

3. kvartal 2013

Hele 2013

Omsætning

12.169

12.081

47.386

EBITDA

3.199

3.113

11.372

EBIT

2.688

2.089

7.336

Resultat før skat

2.500

1.962

6.620

Nettoresultat efter minori.

1.465

n/a

3.450

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.