Vestas vil producere gigantiske vinger på britisk kanalø
Der bliver ingen danske job i vingeproduktionen til den kommende superhavmølle fra Vestas.
Nej til Danmark. Ja til Isle of Wight.
Det er situationen for den fremtidige produktion af kæmpevinger til superhavmøllen V164, lyder det fra Vestas og Mitsubishi.
De to selskaber, der udvikler V164-havmøllen i regi af det fælles selskab MHI Vestas Offshore Wind (MVO), har besluttet, at vinger til superhavmøllen skal produceres på den britiske kanalø Isle of Wight.
»Vingerne til prototypen af V164-8.0 MW-møllen er designet, produceret og testet på testfabrikken på Isle of Wight, så vi har allerede udviklet unikke processor og færdigheder, der er nødvendige for at producere vingerne. Det gør det til et godt sted at etablere en serieproduktion,« siger Jens Tommerup, adm. direktør i MVO.
Meldingen vækker næppe opsigt i vindmøllekredse.
I vindbranchen er der længe blevet snakket om, at serieproduktionen af de gigantiske 80 meter lange møllevinger ville komme til at ske på Isle of Wight. Både fordi Vestas allerede har alle nødvendige kompetencer samlet på sit store testcenter på øen, men også fordi det vil være en økonomisk fornuftig måde at komme i gang med V164-produktionen.
Som tingene står her og nu, har kunderne nemlig ikke løbet MHI Vestas på døren for at bestille de gigantiske møller.
Faktisk er den eneste ordre, som Jens Tommerup sidder med i hånden, en betinget ordre fra Dong Energy på 32 møller.
MHI Vestas Offshore Wind bliver den første producent med kapacitet til at serieproducere vinger til fremtidige britiske havmølleprojekter.
Samtidig giver produktionen på Isle of Wight Vestas en smule genoprejsning på det vigtige britiske havmøllemarked, efter at den danske vindmøllegigant i 2009 nedlagde en vingeproduktion på øen, hvilket kostede 425 ansatte jobbet.
Det gav Vestas dybe ridser i den grønne overflade blandt britiske politikere, der til gengæld nu kan glæde sig over, at vingeproduktionen gemmer på investeringer på 1,9 mia. kr. og mulighed for op til 800 nye job.
»MHI Vestas Offshore Wind bliver den første producent med kapacitet til at serieproducere vinger til fremtidige britiske havmølleprojekter,« fastslår Jens Tommerup med klar adresse til ærkerivalen Siemens Wind Power, der i 2016 ventes at stå klar med sin første vingefabrik i England.
MVO har tidligere oplyst, at man venter at være klar til en egentlig serieproduktion af V164-møllen i 1. kvartal næste år.