Erhverv

Vindmøller sænker lokale huspriser

Vindmøller kan være et kostbart bekendtskab for naboerne. Møllerne reducerer de lokale huspriser med 7 - 15 pct., viser rapport fra Københavns Universitet.

Artiklens øverste billede
Den nye rapport omfatter flere end 12.000 hushandler, og konklusionen er vindmøller kan være et dyrt naboskab.

Vindmøller kan medføre store økonomiske tab for naboerne. En ny rapport fra Københavns Universitet viser, at en vindmølle kan reducere huspriserne i nabolaget med helt op til 15 pct.

»Vi har set på de faktiske handelspriser i en række områder og konkluderer, at vindmøller reducerer huspriserne med 7 - 15 pct. De største prisfald ses for boliger, som både er udsat for høj støj fra vindmøllen og samtidig har udsigt til den,« forklarer Cathrine Ulla Jensen, som er hovedforfatter på rapporten fra Københavns Universitet.

Analysen omfatter i alt 12.640 hushandler i 24 lokalområder i årene 2000 - 2011. Konklusionen i rapporten lyder, at: »Det at have udsigt til en vindmølle fra huset medfører en betydelig reduktion i husets pris. Effekten af udsigten til vindmøllen aftager jo længere afstand, der er til møllen.«

 

Forskerne har isoleret, hvilken effekt henholdsvis støjniveauet og afstanden til vindmøllen har på husprisen. Det fremgår blandt andet, at huse med udsigt til en vindmølle stiger 0,24 pct. i pris, hver gang afstanden til vindmøllen øges 100 meter.

»Støj og visuel forurening fra vindmøller har betydelige konsekvenser for lokale beboere. Effekten af turbinestøj for de nærmeste omgivelser er en reduktion af huspriserne på 6,69 pct. i særligt udsatte områder,« lyder en af konklusionerne fra Københavns Universitet.

For de borgere, der både rammes af et højt støjniveau og samtidig har udsigt til en nærliggende vindmølle er effekten, at markedsværdien af deres hus falder 15 pct. Det er dog relativt få, der rammes så hårdt. Til gengæld fremgår det af rapporten, at et betydeligt antal naboer til vindmøller udsættes for støjniveauer og visuel forurening, som sænker huspriserne med 5 - 12 pct.

Ved en afstand af 800 meter til en vindmølle vil husprisen falde 7 - 14 pct. afhængig af, hvor meget vindmøllen støjer.

 

I Danmarks Vindmølleforening og Vindmølleindustrien fremhæver man, at rapporten bygger på data, som omfatter »færre end 5 pct. af den type vindmøller, som er repræsentative for de moderne møller, der opstilles i dag.«

»I dag gælder meget andre krav til både støj og afstand, end der gjorde i 1980'erne og 1990'erne, og i dag er der typisk ingen ejendomme inden for en radius af 600 meter til en ny vindmølle,« siger Asbjørn Bjerre, direktør i Danmarks Vindmølleforening.

Cathrine Ulla Jensen påpeger dog, at nye vindmøller nok er placeret længere væk fra naboer, men til gengæld støjer mere, fordi de er større.

»Naboerne er længere væk fra de nye møller, men støjen når længere ud. Derfor ender man muligvis med samme effekt. Hvis det skal kortlægges præcist vil det kræve et nyt forskningsprojekt, hvor man ser på huspriseffekter ved endnu større afstande til vindmøllerne.«

Procentuel ændring i huspris som kan tilskrives støj og visuel forurening fra vindmøller.
Afstand til synlig vindmølle / Støj dB < 20 dB 20-29 dB 30-39 dB 40-50 dB
200 m -8,7 -11,8 -14,2 -15,4
400 m -8,2 -11,3 -13,7 -14,9
600 m -7,7 -10,8 -13,2 -14,4
800 m -7,3 -10,3 -12,8 -14
1000 m  -6,8 -9,8 -12,3 -13,5
1200 m -6,3 -9,4 -11,8 -13
1400 m -5,8 -8,9 -11,3 -12,5
1600 m -5,3 -8,4 -10,8 -12
Kilde: Københavns Universitet        

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.