Erhverv

Arla åbner gigant-fabrik i Danmark

Arla Foods åbner torsdag  en ny kæmpe fabrik i Vestjylland. Fabrikken som har kostet 900 mio. kr. skal fremstille laktose - mælkesukker - som vil blive solgt til fødevareproducenter i hele verden.

Artiklens øverste billede

Den nye laktose-fabrik repræsenterer en af de største investeringer, Arla nogensinde har foretaget. Anlægget er placeret i Nr. Vium nær Videbæk, og Arla har i forvejen en række andre fabrikker i samme område.

Det nye anlæg giver Arla mulighed for at udnytte mælkesukkeret laktose optimalt. Laktose anvendes i blandt andet modermælkserstatning, der er en af de produktkategorier, som de seneste år har udvist de allerhøjeste vækstrater i lande som Kina. Især småbørnsfamilier i den hastigt voksende kinesiske middelklasse har øget forbruget af modermælkserstatning og dermed laktose.

Væksten drives af den stigende købekraft i den kinesiske middelklasse, men også af, at et stigende antal kinesiske småbørnsmødre er udearbejdende og derfor ikke har mulighed for at amme deres børn. I en række andre vækstlande ses en lignende udvikling. Det er dermed et marked i rivende vækst, som den nye fabrik åbner for Arla.

»Det bliver et af de mest lønsomme mejeri-anlæg i hele Arla, og det giver os helt nye eksportmuligheder,« vurderer Arlas adm. direktør Peder Tuborgh.

»Efterspørgslen efter højkvalitets-laktose til børneernæring er øget de senere år, og vi forventer, at efterspørgslen vil fortsætte med at stige. Vi har allerede strategiske aftaler på plads med nogle af de største globale og regionale producenter af børneernæring, og vi kan nu levere laktose-ingredienser af højeste kvalitet,« siger Peder Tuborgh.

Med det nye anlæg kan Arlas datterselskab, Danmark Protein, hvert år producere ca. 80.000 tons laktose baseret på valle fra Arlas osteproduktion i Danmark og Sverige. Kapaciteten kan med tiden udvides til en årlig produktion på ca. 100.000 tons.

»Målet er at få mest mulig værdi ud af den mælk, som vores landmænd leverer. Laktose er et eksempel på, hvordan vi kan skabe en bedre indtjening, fordi vi udnytter alle mælkens komponenter,« siger Peder Tuborgh.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.