Navneleg endte i konflikt - derfor går det galt
Den deleøkonomiske platform Bringrs, der gør det muligt for private brugere at transportere ting for hinanden, er blevet pålagt at skifte navn af Posten Norge AB, som ejer fragtvirksomheden Bring.
“Har du nogen ideer til et nyt navn? Ordet ‘bring’ må ikke indgå”. Sådan lyder det fra stifterne af Bringrs på virksomhedens Facebookside, efter at de er blevet pålagt at skifte navn af Posten Norge, der mener at den deleøkonomiske virksomhed har for mange ligheder med deres fragtselskab Bring.
Konflikten mellem Bringrs og Posten Norge er opstået på baggrund af en henvendelse fra det norske selskabs advokat, som mener, at den danske virksomheds brand indeholder ligheder med Bring og derfor kan forveksles med det norske fragtfirma.
“Vi modtog et brev, hvori de bad os om at ændre vores navne, farven i vores logo samt vores skrifttype, da de lænede sig for meget op ad Brings logo,” fortæller Mads Emil Dalsgaard, medstifter af Bringrs.
Bringrs har valgt ikke at gå videre med en eventuel retssag, da det vil kræve for mange ressourcer af iværksættervirksomheden, der stadig er i opstartsfasen.
Det er ikke første gang, at det norske postvæsen har haft en navnekonflikt med en virksomhed. Tidligere på året ændrede den norske sociale leveringstjeneste Easybring navn til Nimber som følge af en konflikt med Posten Norge.
En sag som denne handler helt klart om ‘money power’
Ifølge Michael Brandt, Partner i advokatfirmaet Brandt & Lauritzen, er der en klar tendens til, at større virksomheder vinder rettighedssager grundet deres økonomiske muskler og brandstyrke.
“En sag som denne handler helt klart om ‘money power’. Mens en retssag for den lille virksomhed handler om overlevelse, betyder det blot en streg i årsregnskabet for den store virksomhed,” siger Michael Brandt.
Han fremhæver også, at større virksomheder i retssager ofte har en fordel i, at deres brands er mere kendte. Her vil domstolene typisk beskytte de tunge brands, der har en masse kapital i ryggen.
Michael Brandt mener i det hele taget, at en sag skal være i meget klart favør til den lille virksomhed, hvis den skal gå videre med sagen i retten.
“Hvis en advokat vurderer, at en iværksættervirksomhed har 60-70 pct. chance for at vinde, bør den overveje at droppe sagen, da dette stadig kan betyde et negativt udfald af sagen, hvilket kan blive dyrt og i sidste ende fatalt for virksomheden,” forklarer Michael Brandt.
Som et værn mod mulige konflikter opfordrer Michael Brandt iværksættere til at lave grundige forundersøgelser, når de skal vælge navn eller logo.
“Mange iværksættere tror fejlagtigt, at hvis et domænenavn er ledigt, er brandnavnet det også. Dette er ikke altid tilfældet, og derfor bør virksomhederne tjekke varemærke-databaserne, både i Danmark og EU, inden de vælger et navn,” siger Michael Brandt.
Ifølge Posten Norges advokat krænker Bringrs det norske firmas ret til brugen af ordet ‘bring’, men da ordet dækker over noget generisk, så stifterne af Bringrs ikke nogle problemer med at benytte dette ord, da de skabte firmanavnet.
“Vi har ikke søgt på hvilke navne, der fandtes i forvejen, men har valgt et navn, der giver mening for brugerne. Derfor troede vi ikke, at det ville give anledning til konflikter med andre brands,” siger Mads Emil Dalsgaard.
I bedste deleøkonomiske ånd benytter Bringrs anledningen til at involvere virksomhedens brugere i at finde på et nyt navn. Har du et forslag, så del det på Bringrs’ Facebookside.
Læs også Trendsonline.dk: