Erhverv

Tillidsmand: Vi kunne have frygtet det, der var meget værre

»Det var nødvendigt med fyringer« Fællestillidsrepræsentant på Grundfos, Bent Kristensen, er enig med topchef Mads Nipper: Der var behov for nedskæringer i Grundfos.

Artiklens øverste billede

I dag har Grundfos afskediget 133 danske medarbejdere. Derudover har virksomheden skåret hvad der svarer til 100 stillinger i løst ansatte som vikarer og konsulenter.

Sparerunden, der altså koster omtrent 233 stillinger i Danmark, blev varslet allerede i september, de halvårsregnskabet viste faldende salg og et pres på indtjeningen. Selv om virksomheden stadig forventer et resultat på knap 1,5 mia. kr. i år, var det nødvendigt med fyringer, hvis Grundfos stadig skal have muskler til at investere og vokse, sagde Mads Nipper i forbindelse med dagens fyringsrunde.

Bent Christensen er stedfortrædende fællestillidsrepræsentant på Grundfos. Og han er enig med sin topchef. 

»Ja, det er jeg. Ud fra den betragtning, at vores omkostninger er stigende, mens vores indtægter er faldende. Fortsætter det i den retning, ser det ikke positivt ud. Vi skulle nok redde den næste år og i 2016, men derfra ville det se skidt ud. Derfor er det nødvendigt at trimme.« 

De fleste af de 133 fyringer har været blandt administrativt personale.

Hvad vil det betyde for medarbejderne, at der forsvinder, hvad der svarer til 230 stillinger ?

»Det vil da betyde, at der er nogle ting, der ikke skal laves mere. Det må være ledelsens beslutning, hvad vi skal fokusere på og ikke fokusere på.«

Har I fået nogle pejlinger om, hvordan de ændringer vil se ud?

»Nej, det ved vi ikke endnu. Men det skal vel være noget, der tilfører værdi på bundlinjen. Er det ikke det, man siger?« 

Har I i den her proces set på andre løsninger og besparelser end netop afskedigelser?

»Der er blevet kigget ind i flere ting. Men vi har kørt lean i flere år, og vi har trimmet så godt, som man nu kan. Så det er svært at gå ind og sige lige exactly, hvad det er man kan gøre. Jeg tror, at der er blevet kigget grundigt i alle kortene.«

De ansatte på Grundfos har, som ansatte på andre store industrivirksomheder, været gennem en række fyringsrunder de seneste år. I 2009 måtte de sige farvel til 600 medarbejdere fordelt på primært to sparerunder. Sidste år blev 53 danske medarbejdere afskediget.

Bent Christensen forventer, at virksomheden efter dagens fyringsrunde vil være tilpasset det dalende salg. 

»Mine forventninger er, at nu har vi det antal (medarbejdere, red.) i produktionen, der svarer til det salg, vi har. Det er klart, man kan ikke garantere noget: Hvis salget går nedad, så ved vi også godt, hvad der sker. Men jeg har en formodning om, at de (ledelsen, red)har kigget grundigt i kortene og fundet en løsninger, der er rentabel,« siger han. 

Men selvom tillidsrepræsentanten kan se fornuften i ledelsens beslutning, har det alligevel været en tung dag i Bjerringbro.

»Stemingen er selvfølgelig trykket. Det er altid trist at sige farvel til gode kolleger, man har haft i flere år. Men der har jo været en formodning om, at det var under opsejling. Mads Nipper har jo meldt ud, at virksomheden skulle trimmes. Og på den led giver det også en vis lettelse - især hvis man ser i forhold til, hvad der skete i 2009, hvor vi sagde farvel til 600 kolleger,« siger Bent Christensen.

Skal man forstå det sådan, at I faktisk er lidt lettede over, at det ikke er flere end 133 fyringer ?

»Du må aldrig skrive, at jeg synes, at det har været let. Det er det bestemt ikke. Men vi kunne have frygtet, at det var meget værre.«

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.