Erhverv

Verden ser mod Danmark

Den store internationale bevågenhed på dansk klimapolitik betyder øget fokus på danske virksomheder, der producerer grøn teknologi. Det giver danske virksomheder gode muligheder for eksport af energiteknologi.

Artiklens øverste billede
En kinesisk delegation besøger Avedøre-værket. Arkivfoto: Niels Hougaard/Polfoto

Dansk klimapolitik bliver konstant fremhævet rundt omkring i verden. De ambitiøse mål for en omstilling til et fossilfrit samfund, det tætte samarbejde mellem offentlige og private og de mange grønne virksomheder vækker interesse lige fra Kina til Mexico. Den store fokus på dansk energi-, miljø-, og klimapolitik smitter af på danske virksomheder muligheder for at eksportere grøn teknologi,

Hos State of Green, der er et offentlig-privat partnerskab, som skal synliggøre danske løsninger og brande grønne teknologier over for udlandet, kan direktør Finn Mortensen helt klart mærke, at den store fokus på dansk klimapolitik smitter af på danske virksomheders muligheder for at eksportere energiteknologi og grønne løsninger.

»Vi kan direkte mærke, at den danske klimapolitik vækker genklang,« siger Finn Mortensen.

Enorm og bred interesse

State of Green er ejet af den danske stat samt en ejerkreds bestående af DI, Dansk Energi, Vindmølleindustrien og Landbrug og Fødevarer. State of Green arbejder med at synliggøre Danmarks grønne initiativer via to platforme.

»Vi har en hjemmeside, hvor man kan lede efter løsninger på grønne områder. På hjemmesiden er der omkring 500 virksomheder, myndigheder og organisationer. Den anden del består i, at vi arrangerer besøg for kommercielle og politiske beslutningstagere. De er i landet enten i nogle dage eller nogle timer,« forklarer Finn Mortensen, der i sin organisation kan se tydelige beviser på den store internationale opmærksomhed på dansk energi- og klimapolitik.

Direktør i State of Green Finn Mortensen. Foto: State of Green

State of Greens hjemmeside har mellem 22.000 og 25.000 besøgende om måneden, mens omkring 2.000 beslutningstagere fra hele verden besøger Danmark om året.

»Interessen er der internationalt for danske løsninger. Der er enorm interesse for virksomheder og enorm interesse for dansk klimapolitik og -lovgivning,« siger Finn Mortensen.

Tal fra Klima-, Energi-, og Bygningsministeriet og DI Energi viser, at eksporten af energiteknologi steg med næsten 11 pct. i 2013 til godt 67,6 mia. kr. Eksporten af grøn energiteknologi steg med over 17 pct. i 2013.

»Der er bred interesse for energieffektivisering og vedvarende energi. Der er stor interesse for den danske energimodel. Det handler om at fange den internationale interesse og forhåbentlig eksportere danske løsninger, men også vise, at Danmark er et glimrende land at investere i,« siger Finn Mortensen, som forklarer, at særligt kineserne er enormt interesserede i danske løsninger.

»Der er i øjeblikket gang i et projekt i Nordøstkina, hvor en række danske virksomheder er med og demonstrerer, hvordan overskudsvarme kan benyttes i fjernvarmesystemet,« fortæller Finn Mortensen.

Ambitiøs politik giver troværdighed

På den danske ambassade i Beijing i Kina forklarer den danske ambassadør, Friis Arne Petersen, at der i hvert fald fra de centrale myndigheder er et ønske om at inddrage danske virksomheder. Det skyldes især, at Danmark er kendt for energieffektivitet og regulering og det faktum, at Danmark har demonstreret, at det rent faktisk er muligt at implementere energieffektive løsninger på stor skala. Men ambassadøren siger samtidig, at det svært at fremvise konkrete tal, der hænger sammen med den store bevågenhed på dansk klima- og energipolitik.

»Det hænger sammen for kineserne. Uden en ambitiøs klimapolitik ville vi ikke have den troværdighed og den interesse fra kineserne. Så den udfordring, det er for danske virksomheder at omstille sig til nye standarder, og som kan virke omkostningsfordyrende, er på længere sigt med til at øge interessen fra kinesisk side. Kina er interesseret, fordi Kina har anerkendt, at de skal have en grøn og bæredygtig vækst. Og den bæredygtige udvikling er ikke kun energi, men også transport, byggeri og meget andet. Derfor er Danmarks brand blevet meget grønt i kinesernes øjne,« siger Friis Arne Petersen.

Kinas viceenergiminister også kaldet deputy director Lui Qi på besøg hos Vestas for at se på grøn energi. Liu Qi er i midten, ved siden af står Peter Brun, som er senior vicepresident of governmet relations i Vestas. Arkivfoto: Liv Høybye/Polfoto

Kina har meget store udfordringer med at balancere energisystemet, så f.eks. vindkraft kan indgå i elnettet. De erfaringer har Danmark, og de er unikke. Det ved kineserne godt, så når de skal løse problemet i en kinesisk kontekst, er Danmark gode at spørge til råds.

»Dansk erhverv har nogle kompetencer inden for vedvarende energi og energieffektivitet. Danmark har den største andel af vind i systemet i verden. Det viser kineserne, at vores system med offentlig-private samarbejder virker. Flere myndigheder på regionalt og nationalt niveau ønsker at komme til Danmark for at se, hvordan løsningerne kan leveres. Kina har brug for den inspiration,« siger Friis Arne Petersen.

Danmark har kompetencerne

Kinesernes interesse kan ses på forskellige planer, forklarer ambassadøren. Det ene plan handler om regulering, hvor kineserne er meget interesserede. Danmark er i stand til at gå ind og rådgive, om hvordan man implementerer vedvarende energi – f.eks. vindmøller – i elnettet. Det andet plan handler om teknologi, og her oplever danske virksomheder en stigende interesse.

»Kina rykker, fordi Kina ønsker at rykke. Vi har avancerede vindmøller og nogle komponenter, som kan være med til at optimere og raffinere den kinesiske energisektor. Danmark har nogle kompetencer inden for kvalitet og langtidsholdbarhed, som gør vores teknologi konkurrencedygtig. Men man kan ikke vente tre til fem år på at gå ind i Kina, for udviklingen går meget hurtig og er meget dynamisk,« fortæller Friis Arne Petersen.

Friis Arne Petersen, ambassadør, Beijing, Kina. Foto: Den danske ambassade i Kina

I det hele taget er der mange områder, hvor danske virksomheder har mulig for at sætte sig på en del af markedet. Det er bl.a inden for røgrensning og miljøteknologi, men der kan også være muligheder inden for mindre nicher i det kinesiske marked.

»Danske virksomheder har inden for vindteknologi nogle komparative fordele. Derfor vil der være muligheder der. Men danske underleverandører, som leverer meget specifikke teknologier har også muligheder på det kinesiske marked,« siger Friis Arne Petersen, der påpeger, at kineserne fra begyndelsen af har haft interesse i at samarbejde med danske virksomheder. En interesse, der kun vil blive større nu, da Kina har indgået en aftale med USA om at toppe deres udledninger i senest 2030. På det tidspunkt vil kineserne udlede omkring 11 mia. ton CO2 om året.

»Nu ved vi, at den kinesiske præsident gør det til en prioritet til 2030 og derefter. Det er en langsigtet politik. Den nye politik vil favorisere energivirksomheder. Aftalen er blevet kritiseret for at være uambitiøs, men den kinesiske præsident vil nå målsætningen og gerne mere end det. Kina skal være i front,« siger Friis Arne Petersen.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.