SAS-koncernchef om gardinstrid: Ikke råd til unikke løsninger
Forhandlingerne mellem SAS og kabinepersonalet i Danmark om gardiner i hvilemoduler på langrutefly er afbrudt.
SAS har ikke råd til unikke løsninger, når personalet på de oversøiske flyvninger skal hvile sig. Det fastslår koncernchef Rickard Gustafson i den såkaldte gardinstrid.
Ledelsen står fast på, at hvilemodulerne i de moderniserede langdistancefly skal adskilles fra passagerkabinen med et gardin og ikke en fast væg. I Sverige har SAS varslet fyringer af op mod 100 stewardesser, fordi de ikke vil nøjes med gardiner. I Danmark er forhandlingerne om indretningen af hvilemodulet brudt sammen. SAS vil i stedet lade norsk kabinepersonale bemande flyene, da de har en anden aftale, som accepterer gardiner.
»Vi har hidtil haft en unik løsning på flyene, som optager meget plads i kabinen. Nu får vi en standardløsning, som andre anvender. SAS har ikke råd til at påføre sig omkostninger, som konkurrenterne ikke har. Derfor står vi fast,« siger Rickard Gustafson.
SAS har ikke råd til at påføre sig omkostninger, som konkurrenterne ikke har. Derfor står vi fast.
Hvilemodulerne bliver ændret i forbindelse med en fornyelse af kabinen i langdistanceflyene, som SAS tager fat på i det kommende år. Hidtil har personalet kunnet slappe af i et område med faste vægge. I stedet bliver det et gardin, som skal adskille stewardesser og stewarder fra passagerene på de lange ruter til USA og Asien.
I Danmark har der været forhandlinger om det nye hvilemodul mellem ledelsen af kabinepersonalets forening CAU. Men parterne gik fra hinanden fredag uden at have en aftale.
»Vi har fået et udkast til en aftale, som er svær at tolke. Vi synes, at SAS har medtaget ting, som ikke var aftalt, mens andre punkter var uklare,« siger Mere Scheel, formand for CAU.
Han tilføjer, at CAU ikke har afslået at lave en aftale.
»Vi er interesserede i at finde en løsning, og i øjeblikket handler det om ordlyden og fortolkningen af aftalen,« siger Merete Scheel.
Der er 9 stewardesser og stewarder på langruteteflyene med SAS, og de har krav på hviletid i forbindelse med de lange flyvninger. CAU i Danmark har i alt knap 1200 medlemmer.
Der er ikke aftalt nye møder mellem parterne.