Erhverv

OW Bunker-konkursboet redder 100 arbejdspladser

Konkursboet efter OW Bunker har efter aftale med Spar Nord oprettet et nyt selskab, som syv skibe lægges over i. De sættes nu til salg.

Artiklens øverste billede
Kuratorerne i OW Bunker har udskilt syv skibe og 100-115 arbejdspladser i et nyt selskab, som nu skal sælges.

Der er væsentlig større værdi i en levende forretning end i en død, og derfor har konkursadvokaterne i OW Bunker nu sikret sig, at en del af den oprindelige forretning lever videre.

De har oprettet et nyt selskab, Alba Tankers ApS, som syv skibe fra den tidligere OW Bunker-koncern lægges over i.

Det betyder samtidig, at 100-115 arbejdspladser reddes, idet primært besætningen på skibene flyttes med over i det nye selskab. Det svarer til ca. hver 6. arbejdsplads i den konkursramte koncern.

Den nye forretning har ifølge advokatfirmaet Plesner, som er kurator i OW Bunker, en værdi på ca. 250-300 mio. kr., og med øvelsen fortsættes driften af de syv skibe. Det sker med en tidligere chef for OW Tankers i spidsen for det nyoprettede selskab.

Spar Nord har nikket ja til konstruktionen, idet den nordjyske bank har førstehåndspant i skibene. Banken har - ligesom alle andre kreditorer - en interesse i, at værdierne i OW Bunker opretholdes, idet det sikrer en bedre salgspris. Spar Nords gæld i de syv skibe udgør ifølge banken ca. 180 mio. kr., og banken har stadig en klar forventning om, at den slipper fra OW Bunker-forliset uden tab, som pressechef Leif Lind Simonsen udtrykker det.

Med den nye konstruktion er der skabt ro om det videre arbejde med at finde en køber til skibene, og Plesner igangsætter nu det, som advokatfirmaet i en pressemeddelelse kalder »en struktureret salgsproces« for at finde en langsigtet ejer til skibene.

»Det dækker over, at vi retter henvendelse til mulige købere, som vi ved kunne have en interesse i skibene,« siger Peter Fogh, partner i Plesner, som ikke har noget bud på, hvor lang tid, det vil tage.

»Vi er ikke presset, men vi skal have den rigtige pris,« siger Peter Fogh.

OW Bunker rådede over 29 skibe, men ifølge Plesner var det kun syv af dem, som koncernen selv ejede. Resten var lejet. Derfor omfatter den nye konstruktion kun syv skibe.

OW Bunker gik konkurs den 7. november, efter at der var konstateret et samlet tab på ca. 1,6 mia. kr. i koncernens risk management-afdeling og et datterselskab i Singapore.

Denne artikel er en oplåst abonnementsartikel. Ønsker du fuld adgang til alle øvrige artikler i Finans’ abonnementsunivers, kan du helt uforpligtende få 40 dages gratis adgang ved at klikke her.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.