Banker smækker kassen i overfor svineproducenter
Mange svineproducenter kæmper med stor gæld og kører med kæmpe daglige underskud.
Nu har bankerne fået nok. I Nordjylland har fem landmænd fået kassen smækket i. Og flere er på vej til at få samme besked.
Det fortæller DR Nordjylland.
- 10 til 15 procent af landmændene er udfordret af meget høj gæld og stort underskud, og en pæn del af dem tror jeg desværre kan blive nødsaget til at forlade erhvervet. Så det er historisk, og det er rigtig alvorligt, siger Lars Møller, bankdirektør i SparNord.
Svineproducenterne er hårdt ramt, fordi Rusland lige nu boykotter europæisk svinekød. Det har fået priserne til at rasle ned.
Gorm Jessen fra Aarestrup ved Støvring har 900 søer og laver 27.000 smågrise om året. Lige nu er han hårdt ramt på økonomien.
- Jeg mangler 200.000 kroner hver eneste måned bare for at komme op, hvor jeg ikke skal betale for at komme på arbejde, siger landmanden.
På trods af et tab på mere end 6.000 kroner om dagen er Gorm Jessen ved godt mod.
- Det påvirker mig ikke i mit daglige virke, hvor jeg ikke kan løbe stærkere end jeg gør. Men det påvirker mig, når jeg skal ind og sidde ved computeren og se, at der altså også mangler lidt den her dag, siger Gorm Jessen.
- Og hvis jeg kigger lidt fremad, så kan jeg jo godt tælle mig frem til, hvornår kassekreditten er opbrugt, siger han.
Det er især smågriseproducenter, der er ramt. Og der er mange, der taber penge som Gorm Jessen.
Ifølge økonomi- og virksomhedsrådgiver Jørgen Cæsar fra Agri Nord har bankerne hidtil haft god tålmodighed med landmændene, men fordi en del producenter er nødt til at låne endnu flere penge for at kunne betale de regninger, der allerede ligger på skrivebordet, så siger bankerne nu stop.
- Det er usædvanligt. Vi skal faktisk nogle år tilbage for at have set så markant en koncentration af bedrifter, der måtte lukke, siger han.
Og udviklingen bekymrer rådgiveren.
- Indtil jul og efter jul tror jeg, vi kommer til at at have flere af den her slags snakke med landmænd og pengeinstitutter, hvor risikoen er, at man ikke får stillet det likviditetsbehov til rådighed, som man har brug for til det kommende år, siger Jørgen Cæsar.
Også svineproducenten i Aarestrup, Gorm Jessen, deler bekymringen for fremtiden.
- Hvis man ikke selv kan påvirke noget til det bedre, så giver det en frustration, at man skal betale for at gå på arbejde, siger han til DR Nordjylland.
Videnscentret Landbrug vurderer at nordjyske landmænd er dem, der i øjeblikket har de største økonomiske problemer.
Kilde: DR Nordjylland