SAS står til klækkelig gevinst på prisdyk
Der er ingen tvivl om, at SAS får gavn af olieprisfaldet i de kommende kvartaler.
Og noget af glæden er allerede afspejlet i aktiekursen, der de sidste par uger er steget 30 pct., siger analytiker i Sydbank Jacob Pedersen til Ritzau Finans.
Han fremhæver også, at dollaren falder, og også det vil gavne.
- Som oliepriserne ligger lige nu, får det en effekt på SAS. Der dog svært at spå om, hvor stor effekten bliver, da meget af jetfuelforbruget er hedget, og derfor kommer effekten med et lag, siger han.
Modsat konkurrenten Norwegian hedger SAS en relativ stor del af sit fuelforbrug.
- Norwegian få mere gavn af olieprisfaldet, da de ikke hedger helt så meget som SAS, fremhæver han.
SAS har stort set hedget første kvartal af indeværende regnskabsår (november-januar). Men holder prisniveauet sig længere frem får det en positiv effekt.
- Om effekten på årsbasis bliver 200 eller 400 mio. svenske kroner er svært at vurderer, da det også afhænger af udviklingen i dollarkursen, vurderer Jacob Pedersen.
Besparelserne på brændstofregningen kan også i et vist omfang blive givet til kunderne og reducere resultateffekten.
Jacob Pedersen tør ikke spå om olieprisen i 2015, men mener, at olieprisen nok, hvis man kigger på hele 2015, ligge over det nuværende niveau. Dertil kommer at Sydbank også venter, at dollar styrkes henover året
- Jeg tror, at når man kigger over hele 2015, så vil stjernerne nok ikke stå lige så gunstigt for SAS, som de gør nu, konstaterer han, men medgiver, at man nok i hvert fald et kvartal eller to vil se en gunstig effekt på overskuddet fra lavere oliepriser.
SAS oplyser selv, at 1 pct.-ændringen i jetfuelprisen påvirker resultatet med 85 mio. skr. Derudover kommer så en effekt fra afregningsvalutaen - typisk dollar.
SAS aktien koster i København fredag formiddag 12,40 kr. mod et niveau for et par uger siden på omkring 9,40 kr. Siden nytår er aktien stadig faldet godt 10 pct.
Ritzau Finans