Erhverv

Virksomheder sælger obligationer for milliarder

På under fem år har danske virksomheder solgt obligationer for over 150 mia. kr.

Danfoss er den seneste i en række danske virksomheder, der vil hente kapital ved at sælge obligationer.

Store danske selskaber har i kølvandet på finanskrisen for alvor fået øjnene op for virksomhedsobligationer.

Alene siden 2010 og indtil nu har en række af landets største virksomheder herunder A.P. Møller -Maersk A/S , Carlsberg A/S og DSV Panalpina A/S solgt obligationer for i alt 150 mia. kr. Det viser tal fra Nordea Bank .

Virksomhederne bruger typisk obligationerne som erstatning for klassisk bankgæld, da de ofte kan låne penge billigere og over en længere periode via en virksomhedsobligation.

Alene i årets første seks måneder har en række danske virksomheder herunder DSV solgt obligationer for 23 mia. kr., og siden har også ISS A/S udstedt obligationer for næsten 9 mia. kr. for nylig, ligesom industrigiganten Danfoss også annoncerede, at man havde planer om at indlede en dialog med investorer både herhjemme og i udlandet med henblik på at sælge obligationer.

Dermed kan 2014 meget vel blive et rekordår for udstedelser af virksomhedsobligationer, og flere af landets banker, der typisk arrangerer udstedelser, melder da også om stigende interesse.

Vi oplever stigende efterspørgsel fra virksomhedernes side, da obligationer er blevet et rigtig godt supplement til almindelig bankgæld

Bjørn Mortensen, bankdirektør i Nykredit

»Vi oplever stigende efterspørgsel fra virksomhedernes side, da obligationer er blevet et rigtig godt supplement til almindelig bankgæld. Samtidig oplever vi, at en stadig bredere kreds af investorer ønsker at investere i kreditobligationer,« siger bankdirektør i Nykredit Bjørn Mortensen, der har ansvar for bankens største erhvervskunder

Netop Nykredit står sammen med blandt andet SEB for Danfoss’ kommende obligationssalg, mens Nordea for nylig stod bag ISS’ udstedelse.

»Nye og skærpede krav til bankerne betyder, at man ikke længere har så stor interesse i at låne ud med meget lange løbetider. Her kan virksomhederne så i stedet bruge obligationer, og vi oplever, at interessen er stigende både fra selskaber og investorer,« siger bankdirektør i Nordea Jørgen Høholt, chef for Coporate & Institutional i Danmark.

Han understreger, at der trods et stigende omfang stadig er et stort potentiale på det danske marked, da vi stadig halter en smule efter lande som Norge og Sverige.

Denne artikel er en oplåst abonnementsartikel. Ønsker du fuld adgang til alle øvrige artikler i Finans’ abonnementsunivers, kan du helt uforpligtende få 40 dages gratis adgang ved at klikke her.

Læs også
Top job