"DSB's skandaler belønnes bare med nye tog"
Skandalerne i DSB skyldes et fokus på politikerne frem for passagererne, lyder det i en ny bog af tidligere DSB-ansat.
De mange skandaler i DSB med ubrugelige IC4-tog, et fejlbehæftet signalsystem, enorme underskud osv. skyldes, at DSB har fjernet fokus fra den egentlige opgave: at servicere passagererne. I stedet har fokus i DSB været at bevare DSB som en virksomhed. Det har betydet, at DSB har koncentreret sig om at påvirke politikerne på Christiansborg. Sådan lyder det i bogen "DSB af sporet," som tidligere DSB-medarbejder Uffe Palludan netop har udgivet.
»Den store misforståelse var, at hvis DSB fik en høj grad af frihed, ville man få en organisation, der lignede en privat virksomhed. Det vil sige: som er markedsorienteret, tænker på kunderne og opererer med høj effektivitet. Logikken for en privat virksomhed er jo, at man mister de utilfredse kunder. Men vilkårene for DSB er de modsatte: Den væsentligste indtægtskilde er jo skattepenge, så den væsentligste kunde er Christiansborg. Togpassagererne er ikke kunder i traditionel forstand, for mange af dem har ikke noget alternativ," siger Uffe Palludan til Ingeniøren.
Fokusset væk fra kunderne og over på Christiansborg skete ifølge Uffe Palludan allerede i 1975, da DSB kom med fremtidsplanen "Plan 90." Den skulle hjælpe DSB i en situation, hvor biltrafikken for alvor var ved at blive en konkurrent for DSB.
"DSB så på politikerne som den vigtigste kunde, og her er det jo ligegyldigt med effektiv drift, for staten giver stadig tilskud, når det går dårligt. Man kan groft sagt sige, at hvis man laver en IC4-skandale, får man nye elektriske tog som belønning," siger Uffe Palludan.
Uffe Palludan har arbejdet i DSB's økonomi- og planlægningsafdeling og senere i Finansministeriet. De over 20 eksempler i bogen på, hvordan DSB har arbejdet på at påvirke politikerne til at sikre DSB mindst mulig konkurrence og flest mulige opgaver og bevillinger, stammer dels fra hans egne erfaringer og dels fra DSB's udgivelser og kilder i transportsektoren.
Han giver i høj grad politikerne skylden for, at de har ladet sig styre af DSB's dagsorden.
"Til syvende og sidst er det politikerne, der har givet DSB lov til at agere, som DSB gør. DSB får lov til at fortsætte med at agere som en privat virksomhed, så DSB gør jo bare det naturlige for en virksomhed. Det er at varetage egne interesser. Den udvikling, som er sket over flere årtier, trækker tråde til en lang række problemer i dag," siger Uffe Palludan.
DSB ønsker ikke at kommentere bogen i denne artikel.