Erhverv

Succesfuld ledelse er improvisationsteater

Mads Thimmer og Kim Bisgaard vil give erhvervs- og kulturlivet psykoterapi, så de kan lære ikke blot at leve side om side, men sammen. For erhvervslederne har brug for kulturfolkene og omvendt – de ved det bare ikke selv.

Først forstår jeg ingenting. Heller ikke selv om de to mænd over for mig taler uafbrudt. Begge to.

Om hvad deres nye virksomhed Culture by Innovation Lab kan og skal. De taler om at udstationere humanisters menneskekendskab i erhvervslivet, så det bedre kan forstå markeder og kundebehov. Om at frisætte skaberkraft på direktionsgangene og vække lysten til at begå sig i noget, man ikke forstår. De taler om at lære kapitalforskrækkede kulturfolk at være verdensvendte og lefle for penge. Om ikke nødvendigvis at se markedsøkonomi som en besudling af kunstneriske kerneværdier.

Mine spørgsmål, der konsekvent kredser om at gøre budskabet mere konkret, anerkender de værdien af og forsøger også venligt at imødekomme – men de synes også, at de er sigende. Fordi min iver efter at konkretisere og finde et udtømmende svar – eller at reducere kompleksiteten, som de kalder det – lige præcis er et eksempel på deres pointe:

Kulturlivet har behov for erhvervslivets struktur og markedsinteresse, og erhvervslivet har behov for dybden og identiteten i kulturlivet, men de ved det ikke selv

At erhvervslivet både skal turde og også vænne sig til at forholde sig til noget uden facit. Fordi det kun er i den proces, at virksomheder finder deres egen kultur – og dermed får mulighed for succesfuldt at omstille sig fra industrialisering til digitalisering.

Mød mændene bag

Men langsomt nærmer vi os hinanden. Ligesom kultur- og erhvervslivet skal ifølge de to stiftere: Mads Thimmer, der har skabt innovationshuset Innovation Lab, som i mere end 10 år har levet af at udforske fremtiden og nu ser på digitaliseringens påvirkning af brancher, organisationer og konkurrenceevne.

Og Kim Bisgaard, der fra 2008 til 2012 var direktør for Horsens Ny Teater og derefter indtil for en måned siden leder af Godsbanen i Aarhus.

De to har nu sammen stiftet virksomheden Culture by Innovation Lab, hvis formål efter en tur i den journalistiske fremkaldervæske – gammeldags eller ej – er at forene det kunstneriske og det kommercielle.

»Kulturlivet har behov for erhvervslivets struktur og markedsinteresse, og erhvervslivet har behov for dybden og identiteten i kulturlivet, men de ved det ikke selv, og derfor er vores virksomhed fødselshjælper for den erfaringsudveksling. Men det er en slags psykoterapeutisk behandling, de får. Ikke et nyt logo,« forklarer Mads Thimmer fra sin plads på én af tre forstørrede computertaster, der tilsammen danner genstartskommandoen Ctrl-Alt-Delete.

Find virksomhedens kultur

Den kommando gælder også for erhvervslivet, for det hjælper ikke at køre videre i det gamle industrispor, hvor organisationen er hierarkisk, og medarbejderne får besked på, hvad de skal gøre. Hvor fokus går indefra og ud, og man kigger på logo, hjemmeside og design, når man laver forandringer.

I stedet skal man omstille sig til den digitale virkelighed, hvor fokus går udefra og ind, så man kigger på efterspørgslen fra verden og fokuserer på dialog i stedet for ensretning, på situationer i stedet for systemer og på at tage ansvar i stedet for at følge regler. Det kræver, at man driver sin virksomhed på baggrund af en bærende kultur. En kultur, der vel at mærke ikke skal findes gennem den herskende parodi på erhvervslivets møde med kulturlivet, hvor folk i kedeldragt skal tromme, eller direktører danse deres vision. Men som findes, ved at virksomheder forstår deres egen forudsætning og på den baggrund finder deres egen kultur.

»Vi er lige nu i en verden, der er lagt mere kompleks end bare at gøre, hvad man får besked på, hvilket giver i hvert fald to problemer for virksomheder, der stadig er indrettet hierarkisk med masser af bureaukrati og mellemlederlag: De kan ikke differentiere sig. Og de organiserer sig silobaseret. Det nye er, at man skal organisere sig omkring mennesker – uanset om man arbejder på et advokatkontor eller er ingeniør på en vindmøllefabrik. Gør man det, får man en agil, åben og fleksibel organisation, fordi alle kan træffe de nødvendige beslutninger,« siger Mads Thimmer.

Virksomhedens personlighed

Og derfor er ledelse også noget helt andet end tidligere.

»For at lede succesfuldt skal man lave improvisationsteater. Afskaffe ordrer og lade medarbejderne definere det, de skal ud fra en kultur drevet af principper, som alle kan identificere sig med. På den måde er kultur i dag vigtigere end ledelse, og det vil være en kæberasler for de fleste,« siger Kim Bisgaard og uddyber:

»Man skal se sin virksomhed som en personlighed. Faktisk bliver de mest succesrige erhvervsledere mere og mere personlighedsbårne, værdiladede – og kulturelle. For nylig overraskede Mark Zuckerberg fra Facebook f.eks. ved at tale flydende mandarin under et fremstød for at få Facebook mere integreret i den kinesiske kultur.«

Ifølge Mads Thimmer (tv) og Kim Bisgaard skal både kultur- og erhvervsliv til at bruge hjernen på en ny måde. Kulturlivet er ikke efterspørgelsesorienteret, og erhvervslivet lader ikke mennesker skabe. Og derfor kan de lære af hinanden.

Et andet eksempel er Netflix, der har revolutioneret tv-verdenen ved at gøre sendefladen personlig. Og som er bygget som en kultur, hvor der er udstukket nogle få principper, mens resten er – kultur.

Den frihed tiltrækker talenter og gør det ifølge Mads Thimmer muligt for Netflix at udvikle sig over hele verden med kun lidt flere ansatte end en traditionelt ledet virksomhed som f.eks. YouSee herhjemme.

»Kulturen giver virksomheder deres talentmagnetisme og deraf deres innovationskraft. Og omvendt kan kulturen lære af erhvervslivets evne til at leve af egen kraft. Derfor skal kultur se sig som erhverv og omvendt, for man fordobler sit potentiale med adgang til begge hjernehalvdele,« siger Mads Thimmer.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.