Erhverv

TDC-konkurrenter: Vi har været for små i Danmark

Hverken Telenor eller TeliaSonera har haft den nødvendige størrelse på det danske marked, men det ændres nu, hvor selskaberne er enedes om at gå sammen i et ligeligt ejet joint venture på det danske marked. Det oplyser selskabernes finansdirektører onsdag på en telekonference, hvor bevæggrundene for sammenlægningen kommenteres.

Artiklens øverste billede
På trods af Telenor har siddet på 22 pct. af markedet i Danmark, har selskabet ikke været stort nok til at kunne konkurrere med TDC. Nu går Telenor sammen med Teliasonera i kampen mod markedskæmpen.

Det oplyser selskabernes finansdirektører onsdag på en telekonference, hvor bevæggrundene for sammenlægningen kommenteres.

For trods en markedsandel for TeliaSonera på 18 pct. i Danmark samt hele 22 pct. til Telenor, har de to selskaber ikke kunnet udnytte deres kapacitet tilstrækkeligt.

- Både Telenor og Telia er i øjeblikket for små på det danske marked, men ved at samle vores kræfter, opnår vi de nødvendige stordriftsfordele til at konkurrere effektivt inden for alle de forretningsområder, vi er på, siger finansdirektør Richard Olav Aa fra Telenor onsdag på en telekonference.

Han peger på, at der er væsentlige overlap mellem de to selskaber både når det kommer til systemer og distribution, men også når det kommer til netværket, selv om de to selskaber i forvejen har samarbejdet med fælles netværk. De samlede synergier ventes at løbe op i over 800 mio. kr.

Det nye joint venture får en markedsandel på 40 pct. og skal drives uafhængigt af de to ejeres selskaber. Dermed kan det selv afgøre, hvilket systemer, services og strategi, der er nødvendig for at manøvrere i markedet.

- Når det kommer til toplinjen, så er det danske marked meget konkurrencepræget, og nøglerationalet for denne handel er at forbedre vores skala og opnå de synergier, der gør det muligt at konkurrere på det marked, fortæller Richard Olav Aa.

Parterne vil nu indlede drøftelser med EU's konkurrencemyndigheder og venter herefter at kunne lukke handelen næste år.

Når det kommer til det nye joint ventures kommercielle strategi og branding, ønsker ejerne endnu ikke at gå i detaljer.

- Det er ikke muligt for os at oplyse noget om den kommercielle strategi for det nye joint venture. Telenor og Telias to datterselskaber skal nu fortsætte med at konkurrere fuldstændigt uafhængigt på markedet indtil vi potentielt lukker forretningen, hvorefter det vil være op det nye selskab på egen hånd og uafhængigt at ejerne at lægge markedsføringsstrategien. Det er et meget vigtigt princip også fremadrettet, siger Richard Olav Aa.

Joint venturet får 3,5 mio. mobilabonnenter, 0,3 mio. bredbåndsabonnenter samt 0,2 mio. fastnetabonnenter. På spørgsmål om, hvorvidt joint venturets position inden for bredbånd er stærk nok, eller bør komplementeres, lød svaret fra ejerne også, at det er en beslutning, der skal træffes af joint venturet.

- Vi er stadig en ret lille spiller her. Den nye ledelse må evaluere, hvilke muligheder de ser fremadrettet. Så på nuværende tidspunkt er det ikke korrekt at udlægge strategien ud over at sige, at selskabet får et meget bedre udgangspunkt i forhold at investere mere, hvis den nye ledelse finder, at det vil generere et godt afkast for selskabet, siger Richard Olav Aa.

Den samlede omsætning i joint venturet bliver på ca. 9,1 mia. kr. og driftsresultat før af- og nedskrivninger ventes at blive på 1,3 mia. kr. Telenors danske forretning har med en EBITDA-margin på 15,2 pct. i årets første ni måneder gjort det lidt bedre end Telias forretning, der havde en EBITDA-margin på 13,3 pct. Til gengæld bringer Telia et skatteaktiv med i handelen.

- Det er ikke muligt at kommentere det i detaljer, men vi har en et skatteaktiv som vi kan bringe med ind i joint venturet, og afhængig af resultaterne fremadrettet vil det påvirke pengestrømmene positivt, fortæller finansdirektør i TeliaSonera Christian Luiga.

Teliasonera og Telenor har aftalt en exitmulighed af joint venturet efter to års ejertid, men vil ikke kommentere, hvorledes denne del af aftalen er skruet sammen.

Ritzau Finans

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.