Erhverv

Stressramte medarbejdere koster virksomhederne dyrt

Hver tiende virksomhed har haft en medarbejder, der har været langtidssygemeldt pga. stress.

Artiklens øverste billede
Ifølge tal fra Statens Institut for Folkesundhed koster det op mod en mio. kr. at have en langtidssygemeldt medarbejder.

Stress er dyrt og har konsekvenser for både samfundet, virksomhederne og den enkelte. Det koster f.eks. omkring en halv mio. kr. at erstatte en sygemeldt medarbejder med en akademisk uddannelser, viser tal fra Stressforeningen. Og problemet er stort hos de danske virksomheder. 9 pct. af virksomhederne har haft en medarbejder, der har været sygemeldt i over tre sammenhængende uger inden for de seneste tre år, som følge af stress. Det viser en ny undersøgelse, som Codan Forsikring har lavet blandt mere end 450 virksomheder.

Hos Codan oplever de også, at flere og flere virksomheder henvender sig med stressramte medarbejdere, som ønsker at komme i behandling gennem deres sundhedsforsikring.

»Vi lever i en mere kompleks verden i dag, hvor presset fra familie og arbejdet er væsentligt højere. Samtidig er det blevet mere accepteret, at man arbejder med sig selv og går til psykolog. Det er især de yngre, som er mere selvrealiserende og åbne over for et psykologforløb. Vi kan se på vores egne tal, at de yngre trækker mere på den del af forsikringen, end de ældre gør,« siger Morten Jepsen, der er landechef for Codan Sundhed.

Fire millioner for en langtidssygemelding

Undersøgelsen viser også, at en meget stor del af de langtidssygemeldinger, som virksomhederne har, skyldes stress. Knap 40 pct. af de virksomheder, der har haft en langtidssygemeldt medarbejder, svarer nemlig, at årsagen til sygemeldingen var stress. Tal fra Statens Institut for Folkesundhed viser, at det koster op mod en mio. kr. at have en langtidssygemeldt medarbejder og fire mio. kr. at have en langtidssygemeldt leder i 50.000 kroners lønklassen.

Derfor begynder virksomhederne også i større grad at efterspørge forsikringer, som kan hjælpe deres medarbejdere, hvis de bliver ramte af stress.

»Når vi er i kontakt med nye virksomheder, er det første spørgsmål ofte: ”Hvad gør I på stressområdet?” Vi kan også mærke, at det er blevet et konkurrenceparameter på markedet for sundhedsforsikringer at tilbyde kunderne stresshåndtering,« siger Morten Jepsen.

Hurtig indsats er afgørende

Ifølge Jacob Vindbjerg Nissen, der er psykolog hos Falck Healthcare, bliver et stressforløb kun værre, jo længere man går med det. Og derfor kan det være en god investering for virksomhederne at have en sundhedsforsikring, som tilbyder psykologsamtaler med det samme. En undersøgelse fra Forsikring & Pension viser, at medarbejdere med sundhedsforsikring, der bliver ramt af langvarig sygdom, har markant færre sygefraværsdage end medarbejdere, der ikke har en sundhedsforsikring.

»Problemet med stress er blandt andet det symptom, at man ikke rigtig kan mærke sig selv. Derfor henvender de fleste sig først, når de rammer bunden, eller når andre hjælper dem til at søge hjælpen. Jo tidligere indsatsen kommer, desto bedre er muligheden for at vende tilbage på arbejdspladsen, fordi man bedre kan bevare en dialog og ikke når at være væk derfra længe,« siger Jacob Vindbjerg Nissen.

Men samtaler med en psykolog gør det ikke alene, understreger han.

Hvis man bare går til en psykolog og kommer tilbage i arbejde, uden at der er ændret på arbejdsgangene, er der stor fare for, at man går ned med stress igen. Når folk er længerevarende syge, er det afgørende, at der er en rammesættende dialog mellem medarbejderen og ledelsen. Psykologen er en mulighed for at få talt om tingene med en, som er neutral, men det er mindst lige så vigtigt at have en dialog med dem, som man skal arbejde sammen med,” siger Jacob Vindbjerg Nissen.

Og ifølge ham er langt de fleste ledere også interesserede i at have en dialog med den stressramte medarbejder, så de kan lære af det og af den vej være med til at forebygge stress hos andre medarbejdere.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.