Erhverv

Syv veje til vækst for ejerlederen

Den daglige drift spænder hurtigt ben for vækst og innovation, siger Ejerlederne, der her giver syv råd, som kan sætte gang i udviklingen.

Artiklens øverste billede
Ejerledere skal ikke altid tro, at de kan klare det hele selv, hvis de vil vokse. Der er brug fra sparring udefra, siger erhvervsorganisationen Ejerlederne.

Drop de mange gode idéer, fokusér i stedet på én og spar op. Erhvervsorganisationen Ejerlederne giver her syv anbefalinger til, hvad der skal til for at gøre ejerlederes virksomheder større og mere innovative.

1. Læg penge til side

Når regnskabsåret er omme, og de mange timer på kontoret, på byggepladsen eller på værkstedet resulterer i et pænt overskud, skal man som ejerleder ikke være for hurtig til at udbetale hele overskuddet.

»Virksomheder har ofte ikke så meget fokus på at lægge overskuddet til side. I stedet for at tage alle pengene ud som overskud, er det en god idé at beholde noget kapital og spare op, da det så er nemmere at opnå finansiering i banken. Hvis virksomheden vil skabe vækst og innovation, er der brug for finansiering,« siger bestyrelsesmedlem i Ejerlederne Steffen Torvits.

2. Få styr på alle idéerne

Man kan hurtigt få mange gode idéer, når man driver en virksomhed, men det kan være en god idé at stoppe op og tænke sig om et øjeblik. Bestyrelsesformand for Ejerlederne, Oluf Hjortlund, siger at ejerledere har mange gode idéer og træffer hurtige beslutninger, men at det kan være en god idé at tænke sig om en ekstra gang:

»Mange skibe bliver sat i søen. For mange, typisk. For bag de intuitive beslutninger mangler analyse og prioritering.«

3. Tillad pres og forslag udefra

Det er ikke altid, at ejerlederne har de rette kompetencer eller værktøjer til at udvikle virksomheden.

»Som ejerleder skal man ikke bare kigge på sig selv og tænke, at man sagtens kan klare det alene,« siger Steffen Torvits.

Derfor er rådet, at man henter inspiration udefra - fra en bestyrelse, et såkaldt advisory board, der ikke har samme forpligtelse over for firmaet som en bestyrelse, eller en mentor. Ens netværk kan være en god vej til at finde gode kandidater.

4. Find mentorer i det lokale virksomhedsnetværk

Det er ifølge organisationen ikke kun ejerlederne, der kan gøre noget for at styrke omsætningen, antallet af medarbejdere og nye produkter. Ejerlederne opfordrer også kommunerne til at gøre en indsats for, at brugen af mentorer bliver mere udstrakt. De kan fremme de i de lokale virksomhedsnetværk og hjælpe med, hvem der sidder på specifikke faglige områder.

5. Mere støtte til innovation

Firmaer kan på nuværende tidspunkt bl.a. søge EU's Regionalfond og EU's Socialfond, fremhæver Ejerlederne. Men der er behov for støtte, så innovationen i de mindre virksomheder kan fortsætte, mener Ejerlederne, der opfordrer til, at firmaer kan få støtte svarende til, hvad iværksættere får.

6. Få hjælp fra en rådgiver med støtte fra det offentlige

Rådgiverstøtte kan være en af vejene til fortsat vækst og innovation.

»Når iværksættere får støtte, får de ofte tilskud til rådgivere i en længere del af processen. Det kan også være nødvendigt for ejerlederne, så de ikke giver op for tidligt med at udvikle deres forretning, fordi det hele går op i drift,« siger Steffen Torvits.

7. Del viden ud

Støtte til innovation behøver ikke nødvendigvis kun at komme fra flere penge og flere rådgivertimer.

»Der er meget at hente for begge parter, hvis der var mere samarbejde mellem virksomhederne og videninstitutionerne som eksempelvis DTU og Teknologisk Institut. Universiteterne har den nyeste viden inden for innovation, og virksomhederne kan bidrage med, hvordan tingene foregår i virkeligheden,« siger Steffen Torvits.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.