Storbanker igen taget med fingrene i kagedåsen
Den britiske storbank Barclays og tyske Deutsche Bank kan igen få problemer med finansmyndighederne.
Unavngivne kilder siger til Bloomberg News, at de to bankers algoritmer på deres handelsplatforme bliver undersøgt for kursmanipulation i valutamarkedet. Ifølge kilden er det myndighederne i New York, som kigger computerne efter i sømmene.
Undersøgelsen viser, at der kan være tale om et systematisk problem, som involverer automatiserede værktøjer, der rækker ud over den enkelte handlers ønske om at manipulere med et bestemt valutakryds' benchmark og derved kunne drage fordel frem for kunder med mindre sofistikerede værktøjer.
Algoritmerne var indlejret i Barclays Barx-handelsplatform og i Deutsche Banks Autobahn-system.
De to handelsplatforme giver bankernes kunder adgang til elektroniske markedspladser for valutahandel. I stedet for direkte at matche købs- og salgsordrerne, så samler systemet alle bankkundernes ordrer for så at skabe priser, der vises til kunderne.
I starten af november var Barclays også i søgelyset, idet valutahandlere fra den britiske storbank samt HSBC var blevet anklaget for at have aftalt hvad prisen på et valutakryds skulle være på et bestemt tidspunkt, det såkaldte fix. Mange af verdens store banker har måttet have den store pengepung fremme, for at indgå forlig med de offentlige myndigheder i sager om manipulation af eksempelvis den britiske Libor-rente.
Deutsche Bank og Barclay var dog ikke en del af de seks banker, som i sidste måned aftalte at betale samlet set 4,3 mia. dollar til de amerikanske, britiske og schweiziske myndigheder for at bilægge de globale undersøgelser af valutamanipulation. Ifølge Euromoney Institutional Investor er Citigroup, Deutsche Bank, Barclays og UBS verdens fire største valutahandlere.
Aktiefokus