Erhverv

Jobmarkedet i pæn fremgang

De nye job er især kommet til i de private serviceerhverv, mens der forsvinder job i det offentlige.

Artiklens øverste billede
Inden for handel og transport er beskæftigelsen steget gennem de seneste fem kvartaler med samlet 5.300 fuldtidsbeskæftigede.

Det danske arbejdsmarked har fået det bedre. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik for beskæftigelsen i henholdsvis den private sektor og den offentlige sektor. Fremgangen er sket i den private sektor, mens den offentlige sektor trækker ned.

»Men under ét har vi i det seneste halvandet år set den mest positive beskæftigelsesudvikling på denne side af krisen. De fleste hovederhverv har oplevet en stigende beskæftigelse, hvilket kan virke paradoksalt i betragtning af en relativt sløj vækst i bruttonationalproduktet.

Men BNP dækker hele økonomien med nordsøproduktion, landbrug, forsyningsvirksomhed og offentlig sektor, og når man dykker længere ned i tallene, ser det lidt mere positivt ud på arbejdsmarkedet,« lyder det fra Frederik I. Pedersen, der er chefanalytiker hos Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

Det seneste års tid har forbrugerne sparet rigtig mange penge på opvarmning, og der er tegn på, at nogle af pengene er blevet brugt på andre områder.

Frederik I. Pedersen, , chefanalytiker i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd

Tallene viser en fremgang i antallet af fuldtidsbeskæftigede på i alt 2.600 personer, når der er taget hensyn til sæsonkorrektioner. Det dækker over en fremgang på 4.400 fuldtidsbeskæftigede i den private sektor og en tilbagegang på 1.800 personer i den offentlige sektor fra andet til tredje kvartal.

»Siden begyndelsen af 2013 er der kommet cirka 22.000 flere lønmodtagere i beskæftigelse, og der er også almindelig konsensus om, at fremgangen vil fortsætte ind i 2015, selv om vækstbilledet ikke ser alt for positivt ud,« tilføjer Frederik I. Pedersen.

Til gengæld vil en lavere oliepris betyde, at virksomhederne kan spare på udgifterne til energi. Det samme kan forbrugerne, der så skulle få mulighed for at bruge flere penge på andre områder.

»Det seneste års tid har forbrugerne sparet rigtig mange penge på opvarmning, og der er tegn på, at nogle af pengene er blevet brugt på andre områder. Det kan forhåbentlig igen føre til flere job, som så igen kan betyde, at der kommer flere penge i statskassen,« siger chefanalytikeren.

Han peger på flere brancher med fremgang. Det gælder industrien med fremgang i de seneste tre kvartaler og med samlet 1.700 flere fuldtidsjob siden begyndelsen af 2013. Samtidig er beskæftigelsen inden for bygge- og anlæg steget med 2.000 fuldtidspersoner i samme periode.

»Der er blevet afskediget mange mennesker i industrien, der nærmest har leveret en eksplosionsagtig fremgang i produktiviteten. Men nu er der tegn på, at der igen ansættes medarbejdere,« siger Frederik I. Pedersen.

»Det er dog serviceerhvervene, der med 9.400 flere fuldtidsbeskæftigede siden begyndelsen af 2013, har tegnet sig for den største fremgang,« forklarer Frederik I. Pedersen.

Til gengæld er der pres på beskæftigelsen inden for forsikrings- og finanssektoren.

»Og så viser nedgangen hos det offentlige, at kommuner og regioner virkelig holder på pengene,« tilføjer Frederik I. Pedersen.

Men generelt vurderer han udviklingen til at være mere positiv, end BNP-tallene antyder.

»Regeringens økonomiske redegørelse torsdag viste, at der er mere gang i økonomien, når man ser bort fra nordsøproduktionen, og hvis man ser på de mere arbejdskraftintensive erhverv som industri, bygge- og anlæg og service. Industrien er allerede kommet over førkriseniveauet, når man ser på bruttoværditilvæksten. Serviceerhvervene er tæt på, mens bygge- og anlægssektoren fortsat ligger meget underdrejet,« siger Frederik I. Pedersen.

Udviklingen er interessant, fordi den viser, at den kan lade sig gøre at reducere den offentlige beskæftigelse.

Mads Lundby Hansen, cheføkonom hos Cepos

Hos den borgerlige tænketank Cepos hæfter cheføkonom Mads Lundby Hansen sig især ved, at den offentlige beskæftigelse er faldet med 1.800 personer i tredje kvartal.

»Udviklingen er interessant, fordi den viser, at den kan lade sig gøre at reducere den offentlige beskæftigelse, og fremad kan man slanke den offentlige sektor yderligere for at nedsætte det skattetryk, der er det højeste i OECD,« siger Mads Lundby Hansen.

Han understreger, at færre offentligt ansatte ikke er ensbetydende med en dårligere service.

»Produktivitetskommissionen har vist, at der er potentiale til at øge produktiviteten, ved at mindre effektive kommuner lærer af de mere effektive kommuner. Desuden kan man udlicitere opgaver til effektive private virksomheder,« tilføjer Mads Lundby Hansen.

»Andet kvartal 2010 var nogenlunde det kvartal, da den offentlige nulvækst blev meddelt, og samtidig iværksatte man sanktionsmekanismen, der straffer kommuner, som overskrider budgettet. Man må konstatere, at siden da er den offentlige beskæftigelse faldet mærkbart - især i kommunerne, hvor beskæftigelsesfaldet har været på ca. 24.000 personer. Udviklingen viser med al tydelighed, at sanktionsmekanismen har virket,« siger Mads Lundby Hansen.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.