Erhverv

Danske Bank havde for høje forventninger til renteindtægter

Landets største bank havde sat forventningerne til den fremtidige indtjening i Nordirland, Finland og Estland for højt.

Det er først og fremmest de lave renter og udsigten til, at de bliver hængende i en længere periode end tidligere ventet, der er årsagen til den nedskrivning på 9 mia. kr., som Danske Bank mandag offentliggjorde.

Nedskrivningen er så stor, at den med et slag halverer bankens samlede goodwill og høvler omtrent 5,6 pct. af bankens egenkapital.

Siden november har banken diskuteret med Finanstilsynet, hvad man skulle forvente af den fremtidige indtjening på markederne i Finland, Nordirland og Estland, og her er man altså nået til enighed om, at der er mindre i vente, end man hidtil har troet.

»Vi har diskuteret med Finanstilsynet, hvor meget man kunne forvente at tjene på langt sigt særligt efter 2024, når renterne forventes normaliseret. Her er vi nu mere konservative,« sagde økonomidirektør Henrik Ramlau-Hansen på en telekonference mandag.

Her gjorde han det i øvrigt klart, at man internt i banken først og fremmest ser nedskrivningen som en regnskabsteknisk manøvre, hvilket skal tolkes sådan, at det er mindre problematisk, end det store beløb ellers kunne antyde.

Det er endnu uklart, om nedskrivningen får konsekvenser for bankens status hos ratingbureauerne. Til gengæld har den ifølge Henrik Ramlau-Hansen ingen skattemæssige konsekvenser.

Banken står ved udgangen af fjerde kvartal foran at skulle løfte en større del af sløret for, hvordan man på længere sigt vil nå en egenkapitalforrentning på over 12 pct.

Når offentliggørelsen kommer nu hænger det dog sammen med, at man hvert år i november gennemgår selskabets goodwill.

Banken har ikke ønsket at uddybe, hvordan nedskrivningerne er fordelt på de tre lande. Men ser man på goodwill-opgørelsen før nedskrivningen, så havde man sammenlagt opgivet goodwill i Finland for omtrent 9 mia. kr., mens Estland og Nordirland hver er noteret for 2 mia. kr.

Det er altså sandsynligt, at Finland også er den forretningsdel, der bløder mest i den aktuelle regnskabsmanøvre.

Danske Bank købte i 2006 den danske Sampo Bank for 30 mia. kr. Allerede tidligere har det været fremme, at banken betalte for dyrt for den finske bank, og det ser altså ud til at være blevet bekræftet med nedskrivningen af de finske aktiviteter, der er tynget af, at den russiske økonomi kører i lavt gear.

Bankens aktie er efter omtrent tre timers handel mandag faldet med ca. 1 pct. i et overvejende rødt C20-miljø.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.