Erhverv

Live: Mails viser dyb interesse for aktiekursen i Parken-top

Fredag genoptages sagen mod Parkens tidligere formand Flemming Østergaard og adm. direktør Jørgen Glistrup.

Artiklens øverste billede
Flemming Østergaard ankommer til byretten i København ved det første retsmøde i mandags. Fredag genoptages sagen.

Den tidligere top i Parken er tiltalt sammen med FIH Erhvervsbank og to andre for kursmanipulation. Fredagen kommer til at fortsætte, hvor mandagens forelæggelse stoppede. Her tog anklager Jan H. Hansen hul på gennemgangen af den 125 sider lange forelæggelse med anklagerne mod de fem tiltalte, og denne gennemgang forventes at tage hele fredagen også. 

Finans følger sagen og blogger live fra retten i København fra 9.30.

12:12: Slut for i dag. God jul og godt nytår til alle.

12:10: Det lakker mod enden for i dag. Anklagere, retten og forsvarer taler om proces og datoer for de kommende måneder.

12:01: Kruse: »Man skal se sag over tid, ikke pille det ud af kontekst. Han kunne have tjent 42 mio. kr. i stedet for 15 mio. kr., hvis han havde udnyttet option året før, han gjorde, nemlig i foråret 2007. […] Flemming Østergaard var ikke nede og instruere Jørgen Glistrup i opkøb, det var udlagt til en advokat […] De mails vi har set i dag er over en 2-årig periode de eneste, der er.«

11:57: Sysette Vinding Kruse, forsvarer for Flemming Østergaard: »Indtrykket i pressen er, at det eneste Flemming Østergaard har beskæftiget sig med er aktiekursen for at score en gevinst.«

11:51: Anklageren har fremvist en vidneliste og regner med at være færdig i slutningen af marts 2009.

11:47: Anklageren er færdig med sin 125 sider lange forelæggelse og opridser hovedpunkter om konfiskation på 15 mio. kr. fra Flemming Østergaard og 2,2 mio. kr. fra Jørgen Glistrup.

11:40: »Vi står ikke bag størstedelen af omsætningen, da vi i flere tilfælde har handlet direkte med nogle store investorer,« skriver Glistrup til en journalist, der stiller en række spørgsmål til Parkens ageren på aktiemarkedet.

11:33: »Vi står ikke bag størstedelen af omsætningen, da vi i flere tilfælde har handlet direkte med nogle soter investorer,« skriver Glistrup til en journalist, der stiller en række spørgsmål til Parkens ageren på aktiemarkedet.

11:32: I starten af august 2008 var kursen 1.285. På årets sidste handelsdag, 30. december, var kursen faldet til 400.

11:30: Ny korrespondance mellem Østergaard og ansat i selskabet viser, at Østergaard spurgte til kursen og ville holdes orienteret om kursens udvikling. Han fik mail efter markedets lukning om dagens forløb. Østergaard var meget aktiv for at kende til aktiekursens udvikling, mener anklageren.

11:28: Mails viser, at Glistrup vil sælge 36.000 aktier til Kirkbi og bruge pengene på at købe op igen. Anklageren siger, at det viser, at parken ønsker at sælge aktier med formål påvirke kursen.

11:26: Flemming Østergaards opfølgning på mailen: »Det Jørgen har glemt er, at du afstemmer med mig hver dag, samt vis duv bliver i tvivl om noget.«

11:24: Jørgen Glistrup i mail til medtiltalt: »Ager med forsigtighed – vi har ikke brug for en aktiekursplejesag eller en voldsom eksplosion i beholdningen af vores egne aktier, og de aktier, du erhverver i dag gør vores kræfter til at erhverv aktier i morgen mindre. Du afregner bare med Capinordic.«

11:22: »Vi ønsker, at aktien bliver handlet,« skriver Glistrup i samme mail.

11:21: Jørgen Glistrup i mail til Flemming Østergaard, 28. september 2008: »Der er ingen grund til at sælge til investorer, der er på vej ud. Så hellere følge ham ned og købe, når han er tømt.«

11:19: I en af disse mails bemærker Flemming Østergaard på bestyrelsesmøde den 19. november, at selskabet aktiekurs har være meget påvirket af verserende rygter om storaktionærernes økonomiske vanskeligheder.

11:17: Anklageren fremlægger en stribe mails mellem Flemming Østergaard, Jørgen Glistrup og andre tiltalte om, hvordan kurserne bevæger sig og hvordan de kan sælge egne aktier for at bruge penge til at købe igen. Dermed mener anklageren, at de bevidst vil påvirke aktiekursen.

11:06: Parken købte i de første 9 mdr. af 2008 egne aktier for 265 mio. kr. og solgt for 270 mio. kr.

Pause til 11:00

10:46: Den 19. maj 2008 præsenteres Parkens regnskab. Inden for de sidste tre uger op til regnskabet anbefaler fondsbørsen, at selskaber ikke handler med egne aktier. Capinordic står i den periode for handler på otte dage, der udgør mellem 3 og 84 pct. af Parken-aktiens omsætning.  

10:36: Capinordic køber fra februar 2008 til august 2008 52.657. I perioden stiger aktien ca. 200 kr. til kurs 1.300. Til gengæld faldt markederne generelt mellem 16 og 36 pct. 

10:18: 14.-17. april 2008: Ud af en total aktieomsætning på 10.808, står Capinordic, der er hyret af Parken, for de 8.980 aktier. Det svarer til ca. 83 pct. af al handel. Nr. to på listen lå lidt over 300.

Bonusinfo: Parkens aktier har i skrivende stund kurs 55. På sit højeste i april 2007 var kursen 1.990. Se eventuelt mere om de historiske kurser her.

10:06: I april 2008 udnytter Flemming Østergaard sin option på 45.000 aktier og tjener 15.555.650 kr. Men Parken oplyser ikke til børsen, at det er en option, og at det reelt er Parken, der både er køber og sælger.

Opsummering: Sagen handler om, hvorvidt Parkens bestyrelsesformand Flemming Østergaard og adm. direktør Jørgen Glistrup i en periode i 2007 til 2008 har spekuleret i kursmanipulation, da kursen på Parkens aktier havde betydning for en række eksterne tiltag og investeringer, som Parken stod bag. Kursmanipulation er strafbart alene ved at påvirke markedet, og ikke kun når det sker for egen vinding. Dvs. Parken-toppen skal ikke nødvendigvis have tjent penge på kursen.

9:58: "Det må bemærkes at Parken på den ene side solgte 25.000 aktier til kurs 1200 (til Clipper) og købte 29.400 af Palm til 1300. Det er en del af bevisteamet, hvorfor man gjorde dette, når man samtidigt skulle have aktier til projektet i Montepaone", siger anklageren.

9:56: April 2008: Clipper-CEO er usikker på Clippers økonoiske situation, og i forhold til tidligere option på 50.000 aktier må han gå ned til kurs 1200. Flemming Østergaard skulle være utilfreds med dette.

9:49: Det reduceres senere til 102.00 aktier mod kun at have 70 pct. af ejerskabet i projektet.

9:43: I alt skulle der opføres og sælges 684 lejligheder mod aflevering af 200.000 Parken-aktier.

9:40: Anklager fortsætter med at gennemgå forskellige handler med Parken-aktier i slutningen af 2007. Det drejer sig bl.a. om brug af aktier i forbindelse med et ferie- og sportscenter i italienske Montepaone, hvor aktierne skulle have en bestemt kurs. Det viser et aftaleudkast.

9:30: Så er vi i gang. Senioranklager Jan H. Hansen er ikke tilstede, anklagerteamet styres af Rebecca Blomqvist Lund. Vi mangler 46 sider af de 125 siders forelæggelse.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.