Erhverv

Sådan håndterer du en doven kollega

Få syv gode råd til, hvad du skal gøre, når du møder en arbejdssky kollega.

Artiklens øverste billede
Hvis du har en uengageret kollega, som bruger mere tid på Facebook end på at udføre sit arbejde, vil en stille og rolig snak om tingene være en god ide.

De fleste har sikkert prøvet at have en kollega, som bruger det meste af dagen på Facebook, holder utallige pauser eller som ikke formår at overholde en deadline. Men hvordan håndterer du en doven og sløset kollega, som i bund og grund ikke er dit ansvar?

Harvard Business Review har fået Allan R. Cohen, der er professor på det private amerikanske erhvervsakademi Babson College og forfatter til bogen Influence Without Authority, og Susan David, grundlægger af organisationen Harvard/McLean Institute of Coaching, til at give syv gode råd til, hvordan du forholder dig til en doven kollega.

  • Leg ikke politibetjent. Med mindre din kollegas opførsel har direkte konsekvenser for dit eget arbejde, så lad være med at lege politibetjent, der skal holde øje med, hvad de andre giver sig til. Så hvis din kollega ikke decideret hindrer dig i at udføre dit job eller i at avancere i virksomheden, så fokuser i stedet på dit eget job.
  • Sæt dig i kollegaens sted. Selv om det kan være frustrerende at arbejde sammen med en, som ikke laver så meget, som han eller hun burde, så skal du ikke være sikker på, at du kender årsagen til vedkommendes opførsel. For bare fordi man ikke knokler, betyder det ikke nødvendigvis, at man er doven. Måske har vedkommende problemer på hjemmefronten eller svært ved nye arbejdsopgaver. Find derfor ud af, hvad der ligger til grund for, at vedkommende virker doven. Og når du kender grunden, så gør noget ved det. For jo længere du venter, jo mere irriteret bliver du, og dermed stiger risikoen for, at du ikke håndterer situationen professionelt.
  • Undgå en hård konfrontation. Hvis kollegaens manglende arbejdsindsats virkelig går ud over dit arbejde, er du nødt til at gøre noget ved det. Men lad være med at angribe eller anklage din kollega. Spørg i stedet ind til, hvordan din kollega har det. Du kan f.eks. sige: ”Jeg har lagt mærke til, at du virker mindre engageret i arbejdet, end du plejer. Er der noget, jeg kan gøre eller hjælpe med?”
  • Hold dig til fakta. Fortæl kollegaen om de konkrete ting, som irriterer dig, og fortæl vedkommende, hvordan det påvirker dit og de andre kollegaers arbejde. Fortæl vedkommende, at fordi han eller hun ikke overholdt en deadline, var I ved at miste en ordre, eller fordi vedkommende gik tidligt, blev du nødt til at blive sent. Men sig det på en fremadskuende måde.
  • Vær åben. Selvom du sikkert har en idé til, hvordan I bedst løser problemet, så kom med flere løsningsforslag til, hvordan I kan komme videre. Og lad være med at se situationen helt sort/hvidt, hvor du gør det rigtige og din kollega det forkerte.
  • Giv kollegaen en chance til. Hvis det ikke hjælper første gang, du taler med din kollega om det, så prøv igen, hvor du er mere specifik omkring, hvad problemet er. F.eks. kan du gå tilbage til kollegaen og sige: ”Vi har talt om det tidligere, du sagde, du ville gøre det her, men i virkeligheden skete det her.” Hvis det ikke hjælper, så er det på tide, at du går til din chef med problemet. Men fortæl lige din kollega først, at du går til chefen med problemet, det giver de bedste muligheder for at løse problemet derefter.
  • Tag en professionel snak med din chef. Beslutter du dig for at gå til din chef, så gør det på den samme måde, som du i første omgang gik til den sløsede kollega – nemlig med en åben tilgang og med konkrete eksempler. Hvis du håndterer det konstruktivt, vil din chef værdsætte det. Men hvis du ikke håndterer det professionelt, vil det blive opfattet som om, det er dig, der har et problem.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.