Erhverv

Universiteterne producerer iværksættere som aldrig før

Iværksættere fra universiteterne skaber flere arbejdspladser og mere vækst end andre iværksættere.

Artiklens øverste billede
Antallet af studerende eller nyuddannede fra universiteterne, som får en god ide og starter egen virksomhed, er steget med 43 pct. på ti år.

De danske universiteter er blevet langt bedre til at inspirere og klæde de studerende på til at starte egen virksomhed. I hvert fald er antallet af iværksættere, der enten er studerende eller nyuddannede fra landets universiteter steget med 43 pct. på ti år.

Det viser en analyse, som Uddannelses- og Forskningsministeriet har lavet på baggrund af tal fra Danmarks Statistik. Det er især studerende med en kandidatgrad, som i større grad har fået mod på at starte egen virksomhed.

En af årsagerne er, at universiteterne har fået et øget fokus på iværksætteri. John Parm Ulhøi, der er professor på Aarhus Universitet og bl.a. forsker i iværksætteri, havde da også forventet, at universiteternes fokus på iværksætteri ville betyde et større antal iværksættere fra universiteterne. Men han er dog overrasket over, at stigningen er så stor. Ifølge ham er der flere forklaringer på, at så mange flere universitetsuddannede springer ud i at starte egen virksomhed.

”Der er sket en generel kulturændring, så det er blevet mere accepteret at være iværksætter. Det er blevet helt anderledes legitimt, så der ikke længere bliver set skævt til en, hvis den virksomhed, som man starter, ikke lykkes,” siger han.

John Parm Ulhøi peger på, at mediernes fokus på succesfulde iværksættere har været med til at give iværksættere en højere social status.

Og samfundet som helhed skal være glad for, at det netop er universiteterne, der skaber flere iværksættere. Undersøgelsen viser nemlig, at universitetsiværksætterne er bedre til at skabe både beskæftigelse og vækst, end de øvrige iværksættere er.

”Når man har en bachelor eller kandidat, har man fået en række redskaber, som kan bruges til at vurdere, udvikle, dokumentere og beskrive ens idé. Det betyder bl.a., at det bliver nemmere at få investorer til idéen. Iværksætterne fra universiteterne satser i høj grad på videnstunge forretningsideer, og den type virksomheder har et langt bedre potentiale til at skabe vedvarende arbejdspladser,” siger John Parm Ulhøi.

Knap halvdelen af universitetsiværksætterne har efter tre år stadig deres virksomhed, og i universitetsiværksætternes virksomheder vokser produktiviteten gennemsnitligt med syv pct. om året, mens de øvrige iværksættere i gennemsnit ikke formår at øge produktiviteten.

Selvom det måske lyder af meget, at halvdelen af iværksætternes virksomheder ikke eksisterer efter tre år, er det ikke nødvendigvis kun skidt, når iværksætterdrømmen ikke går som forventet.

”Selvom det måske ender med, at den første idé til en virksomhed ikke lykkes, så har man stadig fået nogle meget værdifulde erhvervserfaringer, som gør en mere attraktiv på arbejdsmarkedet,” siger John Parm Ulhøi.

Undersøgelsen viser også, at der over de seneste ti år er kommet langt flere kvindelige iværksættere. Ser man på iværksætterne med en kandidatgrad, er halvdelen kvinder.

”Jeg er rigtig glad for, at kvindelige kandidater op gennem nullerne har indhentet mændene. Tallene kan være et varsel om, at kvinder fremover oftere vil stå i forgrunden for udviklingen af innovative løsninger i dansk erhvervsliv enten som iværksættere eller i ledende positioner i etablerede virksomheder. Vi skal så vidt muligt udnytte alles potentiale fuldt ud, og udviklingen har derfor stor værdi for det danske samfund,” siger uddannelses- og forskningsminister Sofie Carsten Nielsen (RV) i en pressemeddelelse.

John Parm Ulhøi er overbevist om, at udviklingen med flere iværksættere fra universiteterne vil fortsætte, bl.a. fordi jobbet som selvstændig passer godt med, hvordan mange unge ser sig selv.

”Det er en karrierevej, der i høj grad giver selvrealisering, og hvor man ikke skal affinde sig med en chef, der blander sig i det, man laver. Det vil givetvist være attraktivt for mange unge, som er vant til at bestemme og træffe beslutninger selv,” siger han.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.