Restauranter har fået styr på andet end menuen
Mens færre restauranter lider tab ser det anderledes problematisk ud i hotelbranchen. Smartphones får en del af skylden.
Danske restauranter og hoteller har fået flere penge i kassen i 2014, end de fik i 2013.
Det er dog kun restauranterne, som har formået at udnytte den større omsætning, viser en analyse, som revisionsfirmaet PWC har lavet.
»Der er gode sundhedstegn i branchen til trods for hård konkurrence og små indtjeningsmarginer. Analysen viser bl.a., at færre restauranter har lidt tab, og det er andet år i træk, at vi ser denne positive udvikling,« siger Martin Saxtorph, brancheansvarlig for hotel- og restaurationsbranchen hos PWC.
I gennemsnit er de danske restauranters dækningsbidrag vokset med 4,7 pct., og resultatet før skat er vokset med 28 pct.
Flere af restauratørerne fortæller, at nøglen til succes skal findes i, at de har sat mere fokus på det administrative arbejde, hvor det stort set kun handlede om maden før.
Der er sket en professionalisering af branchen, hvor flere stjernekokke har allieret sig med en professionel ledelse.
»Mange er lykkedes med at optimere driften gennem løbende sparring med et advisory board, en bestyrelse og deres revisor. Herudover er synergier ved flere restaurationer en fordel. Det giver stordriftsfordele, som kan aflæses direkte på bundlinjen,« siger Martin Saxtorph.
Omvendt går det ikke specielt godt for hotelbranchen, viser analysen fra PWC.
Branchen havde i 2013 næsten 13 mio. hotelovernatninger, og det tal er steget med 3,9 pct. i 2014. Alligevel kæmper branchen med dårlig økonomi.
»Generelt har vi set, at hotellerne ikke har formået at løfte fremgangen i antallet af overnatningerne ned på bundlinjen. Derfor befinder hotelbranchen sig stadig i en kritisk finansiel situation med faldende dækningsbidrag og lav eller negativ soliditet,« siger partner i PWC Flemming Eghoff.
Og netop soliditetsgraden, som er sammenhængen mellem egenkapital og fremmedkapital (lån osv.) ligger i gennemsnit under 20 pct. Dertil kommer det, at 30 pct. har en negativ soliditetsgrad.
Flemming Eghoff mener, at den digitale udvikling og danskernes stigende brug af smartphones har gjort det svært for hotellerne at få det stigende antal overnatninger omsat til flere penge.
»Stadig flere bookinger foregår online. Det har medført en øget priskonkurrence, og hotellernes dækningsbidrag svinder ind, da hotelbookingssiderne tager en del af kagen ved onlinebooking,« siger Flemming Eghoff.