Erhverv

Virksomheder øjner klar fremgang i eksporten

Danske virksomheder spår om fremgang på store markeder som USA, Storbritannien og Sverige i 2015, viser ny Wilke-måling for Finans blandt 390 eksportvirksomheder. Især Storbritannien, Sverige og USA ventes at trække væksten i eksporten.

Artiklens øverste billede
Danske virksomheder forventer at øge eksporten næste år, og især Storbritannien, Sverige og USA ventes at bidrage til festen. Derimod ser det mere dystert ud på markederne i Tyskland og ikke mindst Rusland.

Efter en kold afvasker på nogle af de største eksportmarkeder i anden halvdel af 2014, så øjner eksportvirksomhederne fremgang i 2015.

Det viser en måling blandt 390 eksportvirksomheder fortaget af analysehuset Wilke for Finans.

Alt i alt venter virksomhederne en højere vækst i eksportsalget på næsten 1,5 procentpoint til næste år i forhold til væksten i andet halvår 2014. På nogle af vores største markeder ventes fremgangen dog at blive stor.

Det ser bedre ud. Men det påvirker selvfølgelig, når vores absolut største eksportmarked i Tyskland begynder at få knas i økonomien.

Allan Sørensen, , chefkonsulent i interesseorganisationen DI.

Fremgangen vil være en kærkommen håndsrækning til økonomien, som i år er blevet ramt af stilstand i eksporten.

»Det ser bedre ud. Men det påvirker selvfølgelig, når vores absolut største eksportmarked i Tyskland begynder at få knas i økonomien,« siger Allan Sørensen, chefkonsulent i interesseorganisationen DI.

»Selvom det begynder så småt at pege fremad igen, er det stadig vækstrater i det små. Det kan vi også se hos virksomhederne,« fortsætter han.

Mens salget til Tyskland ventes at vokse nogenlunde som i år, ser virksomhederne dog stor fremgang i Storbritannien, Sverige og USA, viser målingen.

I USA venter man således med mere end at fordoble eksportvæksten næste år fra en stigningstakt på 2,8 pct. i andet halvår 2014 til en vækst på 6,1 pct. næste år. I Storbritannien venter virksomhederne at kunne øge deres salg med 5,1 pct. mod en vækst på 3,6 pct. i andet halvår.

Der er højere forventninger i nærmarkederne. Det er meget på linje med, hvor kan virksomhederne kan lave vækst.

Philipp Schröder, , professor i international økonomi på Aarhus Universitet.

Eneste reelle nedtur ventes at komme i Rusland, hvor virksomhederne regner med at se deres eksport skrumpe med omtrent 1 pct. næste år. Virksomhederne i fødevareindustrien er de mest negative.

Fremgangen kommer, selv om mange virksomheder er nervøse for, at afmatningen, der har ramt specielt Tyskland, kan blive langvarig. Hele 55 pct. af virksomhederne er således bange for, at også 2015 kan blive en trist økonomisk affære i udlandet, mens kun 24 pct. mener, at afmatningen snart er overstået.

»Der er højere forventninger i nærmarkederne. Det er meget på linje med, hvor kan virksomhederne kan lave vækst. Og det er ikke nødvendigvis, hvor der økonomisk er den højeste vækst, men hvor det er nemt at komme ind,« siger Philipp Schröder, professor i international økonomi på Aarhus Universitet.

Denne artikel er en oplåst abonnementsartikel. Ønsker du fuld adgang til alle øvrige artikler i Finans’ abonnementsunivers, kan du helt uforpligtende få 40 dages gratis adgang ved at klikke her.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.