Erhverv

Analytiker: Vestas redder året lige på målstregen

Med tre større ordrer på årets sidste to dage undgår Vestas lige akkurat, at december bliver en skuffende måned.

Artiklens øverste billede
Vestas offentliggør på årets sidste dag en ordrer på 88 megawatt til Chile.

Tirsdag aften kunne Vestas meddele, at virksomheden havde fået to større ordrer i hus i USA. Og onsdag formiddag kom der så endnu en positiv besked fra vindmøllekoncernen. Vestas har fået en ordre på samlet 88 megawatt til Chile.

Den nye ordre består af i alt 44 V110-møller, som forventes at stå færdige i første kvartal af 2016. Sammen med de to USA-ordrer på samlet 210 megawatt vækker det glæde hos senioranalytiker hos Sydbank Jacob Pedersen.

»Det ser ud til, at Vestas stort set redder den hjem på målstregen. Med ordren i Chile i dag er Vestas tæt på 5.800 megawatt i alt i offentliggjorte ordrer i år. Med lidt held kan de godt ramme en 6-700 megawatt på alle de uannoncerede mindre ordrer, og så ligger de sig tæt på de 6.500 megawatt, som jeg havde regnet med for året,« siger han.

Det mest positive for Vestas er ifølge Jacob Pedersen de rammeaftaler, som netop er faldet på plads i USA. Hos investorerne har der nemlig været stor usikkerhed om Vestas’ fremtid i USA, efter at den populære PTC-ordning, der har givet store skatterabatter på opførelse af vindmølleparker, er udløbet.

»Set fra mit bord er de rammeaftaler i USA noget af det mest positive, der kunne ske for Vestas og Vestas-aktien. En meget vigtig årsag til, at Vestas-aktien ikke ligger i 300 men i 230, er, at der har været usikkerhed om, hvad der sker i USA efter 2015. De nye rammeaftaler bliver formentlig først udnyttet i 2016, og de har givet investorerne lidt mere sikkerhed for, at 2016 ikke bare bliver et nul-år for Vestas i USA,« siger Jacob Pedersen.

Rammeaftalerne i USA opvejer ifølge ham, at Vestas måske rammer nogle hundrede megawatt under det, han havde forventet for ordreindgangen i år.

»Det udestår selvfølgelig at se hvor mange af de rammeaftaler, der bliver udnyttet. Men det ser positivt ud. Særligt i den aftale om 600 megawatt ser det ud som om, det er projekter, som har fået PTC-tilskuddet, og som Vestas med meget stor sandsynlighed kommer til at skulle levere,« siger Jacob Pedersen.

At det netop er her i slutningen af året, at det vælter ind med ordrer hos Vestas, er ifølge Jacob Pedersen helt almindeligt for vindmøllebranchen. Sidste år var det i juledagene, at Vestas fik hevet nogle store ordrer i land. Samlet set fik Vestas ordrer for 1.400 megawatt i december sidste år, hvilket svarer til mere end 20 pct. af årets samlede ordrer.

Både investorer og analytikere var ved at være nervøse, da der var helt stille fra Vestas’ side i juledagene i år. Men med tre større ordrer de seneste dage, har Vestas altså vendt om på det.

Selvom livet og forretningen går videre efter d. 31.12., vil dagen ifølge Jacob Pedersen altid være en skelsættende dag i vindmølleindustrien.

»Både leverandører og kommende vindmølleejere har en interesse i at få aftaler på plads inden nytår, så de kan lukke bøgerne og vide, hvad de har at gøre med i årene fremover. December har altid været højsæson for ordrer i vindmølleindustrien, og det bliver det ved med at være. Det er også en tendens, vi ser i andre industrier,« siger Jacob Pedersen.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.